Hoppa till huvudinnehållet

Hon är årets lucia i kyrkan: ”Det känns speciellt”

Publicerad:
”Traditioner förenar människor, det är en speciell känsla över jul och lucia”, säger Engla Nordell. Foto: Kajsa Juslin

Karlskoga kulturskola har sin traditionsenliga luciakonsert i kyrkan på kvällen den 13 december. Femtonåriga Engla Nordell har valts ut att bära luciakronan.

– Det är speciellt, det händer bara en gång i livet och det känns coolt, säger hon.

Engla Nordell möter upp med ett leende en iskall novemberdag. Hon rör inte en min när hon får frågan om att fotograferas i det vackra utomhusljuset, trots sina tunna kläder.

– Jag har sjungit i kör sedan slutet av lågstadiet och tycker om att uttrycka mig kreativt, berättar hon när vi kommit in i värmen.

Hon sjunger i kulturskolans kör Voices, som ska uppträda tillsammans med Vokalensemblen och Småstjärnorna i kyrkan den 13 december.

Engla Nordell
Engla Nordell Foto: Kajsa Juslin

Förutom sången går hon också bild och form på kulturskolan.

– Att sjunga och rita är en del av min vardag, en del av mig. När jag sjunger kan jag komma in i ett visst flow och man har väldigt roligt och blir nöjd efteråt, säger Engla Nordell.

Intresse för naturvetenskap

Just nu går hon i nian på Skrantaskolan och berättar att hon, förutom sin kreativa sida, också har ett stort intresse för naturvetenskap. I skolan försöker hon vara ambitiös och planen är att till gymnasiet söka utbildningen Thoren Business School, affärsgymnasiet, i Örebro.

Karlskoga kulturskolas kör Voices övar inför luciakonserten.
Karlskoga kulturskolas kör Voices övar inför luciakonserten. Foto: Kajsa Juslin

Den kreativa och den naturvetenskapliga sidan är båda viktiga delar av henne, berättar hon.

– Jag vill se till att jag är den jag vill vara. Många kan stänga in sig i normer. Det gäller att gå utanför komfortzonen ibland, man vinner på det själv, säger hon.

”Bra förebild”

Elin Ahlström, sånglärare på kulturskolan, berättar att de frågade Engla om hon ville vara lucia på kulturskolans konsert eftersom hon är en trogen körsångselev som har sjungit i många år.

– Vi tycker att hon är en bra förebild och duktig på att sjunga. Hon sa ja nästan innan jag hann ställa frågan, säger hon.

Hon berättar att hon ska hålla ett kort tal i kyrkan. ”Det är en helt annan sak än att sjunga, så det känns lite nervöst”, säger hon.
Hon berättar att hon ska hålla ett kort tal i kyrkan. ”Det är en helt annan sak än att sjunga, så det känns lite nervöst”, säger hon. Foto: Kajsa Juslin

Engla Nordell blev positivt överraskad, det var inget hon hade förväntat sig.

– Jag har aldrig varit lucia förut, så det här blir en rolig erfarenhet och något man kan vara stolt över framåt. Jag är tacksam för att ha fått den här möjligheten.

Luciageneralen ser fram emot årets firande: ”Det berör folk”

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kulturskolaKarlskoga kyrkaKonserterLuciaNyheterTraditioner

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.