Susanne Sjöstedt: Kvinnorna betalar priset

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Degerfors har inte råd att ta bort delade turer inom äldreomsorgen, var budskapet som gavs vid senaste kommunfullmäktige. Kristdemokraterna har motionerat om frågan och Socialdemokraterna har krävt en utredning.

Svaret från socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V) är att ”intentionen är god”, men att det skulle kosta runt sju miljoner kronor och 15 årsarbetare för att få ihop det. Pengar som inte finns.

Inte direkt ett otippat besked med tanke på upprepade larm om överskriden kommunal budget.

”Delade turer inom äldreomsorgen är något man får leva med i Degerfors”, sammanfattar tidningens reporter i sin rapportering.

Det är bara nästan sant. För de som får leva med det och ytterst måste betala för Degerfors dåliga ekonomi, är ju kvinnorna som jobbar inom äldreomsorgen.

Degerfors har gjort ett makalöst arbete med att öka heltiderna i kommunen. När Dagens Samhälle i maj granskade ansträngningarna att göra heltid till norm inom omsorgen hör kommunen till de stora klättrarna i landet. 93 procent har där heltid i dag enligt DS granskning – mot bara 36 procent för fem år sedan.

Men parallellt med att heltiderna ökat runt om i landet har kommunerna hittat nya sätt att maximera utnyttjandet av de kvinnliga anställda. Visst, de får en heltid och en heltidslön, men priset är högt när de i stället tvingas pussla ihop ett heltidsschema med många fler korta pass, fler arbetade dagar och mycket helgarbete.

Många tvingas till delade turer där de kan jobba några timmar kring frukost, är ”lediga” – utan lön – mitt på dagen och sedan måste återvända till jobbet på seneftermiddagen.

För vilket annat yrke hade en arbetsgivare ens haft mage att kräva av de anställda att de betalar för sin heltidstjänst med en helt splittrad arbetsdag?

Det är en ovärdig kvinnofälla i dag – men frågan är väl om det inte blir en växande kommunfälla i framtiden. För när man säger att man inte har råd att betala vad det kostar att ha anställda med schyssta villkor, vem tänker man sig ska göra det här jobbet om några år?

Degerforsbornas snittålder ligger långt över både länets och rikets. Enbart för att täcka upp stundande pensionsavgångar krävs att fler än tidigare väljer en karriär inom omsorgen. För att klara av ett läge där en växande andel kommuninvånare kommer att behöva antingen hemtjänst eller äldreomsorg, ja då krävs ännu fler.

Men jag har tittat i statistiken över ansökningar och antagningar till vård- och omsorgsprogrammen i Karlskoga och resten av länet de senaste åren, och det kommer väl inte som en överraskning för nån om jag avslöjar att det inte direkt är nån rusning.

Hoppet får ställas till nysvenskarna, för utan bättre villkor är det nog bara där vi kan hitta villiga.

Susanne Sjöstedt