Hoppa till huvudinnehållet

Succékonceptet Aktiva fredag fortsätter med fler aktiviteter

Publicerad:
Ballongen brukar vara en trevlig avslutning på sittgympan, som de flesta uppskattar.
Ballongen brukar vara en trevlig avslutning på sittgympan, som de flesta uppskattar. Foto: Tina Eriksson

Varje fredag har det gympats, fast sittande, på Degerfors kommuns äldreboenden och ännu ett par pass återstår innan juluppehållet. Adventsfika har det också varit och samvaron med dess aktiviteter, som går under namnet Aktiva fredag, tas upp igen i januari.

I somras blev det klart med halvtidsanställning av aktivitetssamordnaren Tina Eriksson, som skulle aktivera seniorer med för dem anpassade aktiviteter.

Resten av tiden jobbar hon på dagverksamheten och tillsammans med dagverksamheternas personal drog hon igång ”Aktiva fredag” som blivit något av succé. Det hålls på kommunens äldreboenden Västergården och Letälvsgården med Grindstugan.

– På Västergården kör vi två olika tider för sittgymnastiken, första tiden är öppen för seniorer som bor i ordinärt boende. Andra tiden är riktad till hyresgästerna som bor på Västergårdens boendeenheter, säger Eriksson. Genom att vi har två sittningar på Västergården brukar vi totalt ha mellan 30 och drygt 50 deltagare per grupp. Deltagare som kommer utifrån har lockat med sig grannar, vänner och bekanta, säger Eriksson.

På Letälvsgården och Grindstugan brukar det vara runt 30 deltagare per grupp. Det är fyra kollegor som samarbetar och håller i sittgympan.

Igenkänningsfaktor

Enligt Eriksson har hon under hösten till stor del fokuserat på att nätverka och hitta samarbetspartners för kommande aktiviteter.

Camilla Åberg och Anna Asplund, Aktiva fredag, bjöd förra gången in till adventsfika.
Camilla Åberg och Anna Asplund, Aktiva fredag, bjöd förra gången in till adventsfika. Foto: Tina Eriksson

– Det känns positivt att vi utöver externa samarbeten har kunnat erbjuda kommunens seniorer en stående aktivitet varje vecka, Aktiva Fredag. Eftersom det är ett ganska nytt koncept, vi startade upp det i början av hösten, så har vi har mest kört samma sak för att det ska bli igenkänning, att de vet att på fredag är det sittgympa, säger Eriksson och fortsätter:

– Sen vid några tillfällen har vi bjudit in till musikunderhållning, då Nina Bäckman och Jens Skoglund och deras band Nutid från Karlskoga har gästat. I anslutning till sittgympan vid första advent hade vi också adventsmys med fika.

Musikunderhållning brukar Tina Eriksson annars försöka planera in andra dagar i veckan, nyligen var exempelvis Lennart Erlandsson på nämnda äldreboenden och spelade och i nästa vecka blir det underhållning med trubaduren som kallar sig Anders Ess.

Mer på gång

Samarbete med Svenska kyrkan är det också, med allt från musikframträdande till bingo.

I höst bjöd man också in butikerna till Västergården, så att de äldre skulle ha nära till shoppingen.

– Det var Johanna Svärds idé som jag samordnade, säger Eriksson.

– Min avsikt är att det till våren ska kunna vara mycket mer aktiviteter med de äldre, när jag lyckats skapa ett ordentligt nätverk med externa och interna aktörer, säger Eriksson och tillägger:

– Jag har pratat med de äldre om vad de vill göra och mycket handlar om att bara träffas över en kopp kaffe och ibland kanske ha högläsning. De vill absolut ha sittgymnastiken kvar, men min förhoppning är fler aktiviteter.

Peter Bergvall, personal på Aktiva fredag, fixar glögg på adventsmyset.
Peter Bergvall, personal på Aktiva fredag, fixar glögg på adventsmyset. Foto: Tina Eriksson

Artikeltaggar

ÄldreboendeDegerforsLetälvsgårdenSittgympaTina ErikssonVård och omsorgVästergården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.