Hoppa till huvudinnehållet

Efter nytt möte om avgiftsfri parkering: ”Det är total enighet i frågan”

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Parkeringsautomaten är övertejpad med svart tejp.
Parkeringsautomaten är övertejpad med svart tejp. Foto: Kajsa Juslin

Efter samhällsbyggnadsnämndens beslut om att behålla parkeringen avgiftsfri har det funnits tveksamheter till hur man skall få platserna att räcka till. Efter ett möte med Centrumbolaget anser det politiska styret att man nu hittat en lösning.

Beslut från kommunen: Så blir framtiden för centrumparkeringen i Karlskoga

– Det var ett väldigt bra möte och vi har presenterat en lösning som båda sidor känner kommer att lösa problemet.

Det säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, efter att han och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ronnie Erhard (M), kommit ut från mötet med Centrumbolaget.

Efter att samhällsbyggnadsnämnden tagit beslut om att lämna parkeringen avgiftsfri "gick ryktet" om att Centrumbolaget hade ändrat sin ståndpunkt i frågan, och då inte längre var lika positivt inställda till beslutet. Detta fick det politiska styret att boka in ett möte för att en gång för alla reda ut vad som egentligen önskades.

– Det var tydligen felaktigt att de inte var för det här för det är total enighet i frågan om att vara för avgiftsfrihet. Frågan låg mer i att de ville ha mer rörelse då man upplever att vissa dagar och tider har det varit lite stagnation. Ett problem vi nu anser oss hittat en lösning på, säger Ring.

Foto: Kajsa Juslin

Lösningen som det politiska styret både presenterat och sedan i måndags även initierat går ut på att se till att bådas sidor själva gör en egen insats för att frigöra platser.

– Alla som jobbar på kommunstyrelsens ledningskontor har blivit tillsagda att de inte längre får parkera här utanför. Från och med igår har vi gjort en informationskampanj om var de kan stå och varför det är så viktigt, säger Ring medan Erhard fyller i:

– Även handlarna kommer göra samma sak gentemot sina anställda. Det är det här vi känner är det som behövs för att kunna ha en avgiftsfri parkering utan att det blir problem med platser.

En av 88

Socialdemokraterna har länge fört kampen för att återinföra en avgift, där enbart den första timman skall vara avgiftsfri. Något som Ring nu skjuter ner.

– Här har Matz Ericson och Mika Takamäki fått härja fritt och det är bra att vi nu tar ner frågan på den nivån den bör hanteras på och diskuterar utefter de förutsättningar som finns. Det är faktiskt enbart 88 kommuner i landet, av totalt 290, som har avgiftsbelagd parkering och det är något som missats i debatten. I Örebro län är det enbart Örebro kommun som har det så när vi tar beslutet i fullmäktige så sällar vi oss till majoriteten av kommuner i landet, säger Ring.

Ordet "avgift" på parkeringsskylten utanför Willys är övertejpad.
Ordet "avgift" på parkeringsskylten utanför Willys är övertejpad. Foto: Kajsa Juslin

En annan faktor som lyfts är den förvirring som råder med olika parkeringsappar. Något som bland annat Örebro och Karlstad kämpat med.

– Om man inför en avgift måste medborgarna lägga extra tid för att hålla på med appar eller liknande. Servicecenter, eller dåvarande turistbyrån, hade fullt upp mad att hjälpa äldre att hantera dessa appar tidigare så det gick väldigt mycket tid på just det, säger Erhard, och fortsätter:

– Vi vill att det skall vara enkelt att parkera i Karlskoga för det hjälper även till att få hit kunder från andra orter.

– Sen gillar jag att man faktiskt kan utgå från att man kan lita på att människor väljer att göra det rätta och se till att alla kan få glädjas åt att slippa betala om man inte missbrukar friheten, fyller Ring i.

Frågan om avgiftsfri parkering kommer gå upp för beslut i fullmäktige i februari.

Ronnie Erhard och Tony Ring.
Ronnie Erhard och Tony Ring. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

KarlskogaParkeringPolitikRonnie ErhardSamhälleTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.