Hoppa till huvudinnehållet

Avvaktar med markförsäljning i Knutsbol då grannar är oroliga

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Det är åkerlappen närmast i bild som blivit ett ärende och som kommunstyrelsen nu valde att återremittera. Boende runt om i Knutsbol är oroliga för att där blir bebyggelse.
Det är åkerlappen närmast i bild som blivit ett ärende och som kommunstyrelsen nu valde att återremittera. Boende runt om i Knutsbol är oroliga för att där blir bebyggelse. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Oroliga grannar hörde av sig. Därför beslutade kommunstyrelsen att ärendet om försäljning av ängsmark i Knutsbol skulle återremitteras.

En person som idag arrenderar mark i Knutsbol vill köpa loss den, för att på ett långsiktigt betryggande sätt skapa möjlighet att utvidga sin häst verksamhet behövs mer mark.

I den värdering som gjordes för några år sedan, då frågan först dök upp, anges att fastigheten består av hembygdsgård i form av bostadshus med tillhörande uthus samt en servering som är belägen i ladugårdslängan. Vidare att marken består av tomt åker, skog och övrig mark.

På frågan om det enbart rör ängsmarken, svarar servicechef Magnus Ådén jakande.

– I värderingen står även åkern värderad, så ängsmarken har en värdering. Den här personen arrenderar den åkermarken idag och odlar hö till hästverksamheten där och vill nu köpa den marken istället för att arrendera den. Men det handlar bara om åkerlappen som är utmärkt på kartan, säger Ådén.

Föreslår försäljning

Serviceförvaltningens bedömning är att markens framtida användningsområde och värde är svår att förutse, men att det i dagsläget inte finns övriga förfrågningar kring markområdet och heller inga kommunala intressen.

– Jag har inget strategiskt att hålla mig i här från kommunens sida och man kan spekulera i mycket. Såklart kan det vara en oro för bebyggelse men köparen har sagt att det handlar om fortsatt odling, säger Ådén.

I tjänsteskrivelsen nämner Ådén att då förvaltningen saknar strategiska styrdokument beträffande kommunens markförvaltning inom områden som inte är detaljplanerade, så har förvaltningen svårt att vidare råda eller föreslå kommunstyrelsen några övriga förslag till beslut, än att de får uppdraget att sälja marken till intressenten.

Oroliga grannar

– Jag har fått samtal från oroliga grannar runt den här åkerbiten, de är bekymrade för att det kanske blir bebyggelse på tomten. Då ville vi ha återremiss, för att säkerställa att köparen inte bygger något utan använder det till åkermark, säger Anneli Mylly (V) och fortsätter:

– Man har inte hållit samråd med grannar och de vill ha nåt att säga till om här. Därför föreslog vi återremiss.

Kommunstyrelsen ställde sig bakom förslaget.

Artikeltaggar

Anneli MyllyDegerforsFörsäljningKnutsbolMagnus ÅdénPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.