Hoppa till huvudinnehållet

Konsert med Elvis och Jerry Lee Lewis i Folkets hus

Publicerad:
På lördag ställer sig Henrik Åberg och Jerry Carlson åter på scen tillsammans, den här gången i Folkets hus, Karlskoga. Foto: Pressbild

Tänk att få uppleva Elvis och Jerry Lee Lewis i Karlskoga? Ja, på lördag är det möjligt om man besöker Folkets hus. I alla fall uppleva deras musik och framförallt deras jullåtar.

I Sikta mot stjärnorna 1996 deltog Henrik Åberg från Härnösand och Jerry Carlson från Hudiksvall.

Henrik och Jerry skulle medverka i finalprogrammet med låtar av Elvis och Jerry Lee Lewis. Två legender som inte bara var stora artister inom samma musikgenre, de var dessutom födda samma år och var från samma stad.

I finalen fick Henrik och Jerry dela loge, vilket blev ett lyckat koncept.

– Vi hade många Elvis- och Jerry Lee-minnen att prata om, så det kändes självklart att vi skulle dela loge. Vi hörde ihop på något sätt, säger Henrik.

Henrik Åberg från Härnösand sjunger, liksom Elvis, gärna gospel.
Henrik Åberg från Härnösand sjunger, liksom Elvis, gärna gospel. Foto: Pressbild

Starten

Några år efter den där finalen korsades deras vägar igen när Jerry ringde upp och frågade Henrik om han ville vara med som Elvis på ett koncept, The legends.

– Där startade vårt samarbete och under samma period flyttade Jerry upp till Hudiksvall från Landskrona, säger Henrik.

I år har det gått tjugo år av olika shower som de gjort tillsammans, men även haft uppdrag och turnéer själva.

Henrik har i nio års tid alltid turnerat med julkonserter och så även i år. Jerry har dock aldrig varit med, förrän nu.

– Jag kände att det vore jättekul att få med Jerry på den här resan. Inte bara som Jerry Lee Lewis utan som Jerry Carlson, säger Henrik och fortsätter:

”Det finns också en liten ”galenhet” i honom så som det gjorde i Jerry Lee Lewis” säger Henrik om sin vän och kollega Jerry Carlson.
”Det finns också en liten ”galenhet” i honom så som det gjorde i Jerry Lee Lewis” säger Henrik om sin vän och kollega Jerry Carlson. Foto: Pressbild

– Jerry Carlson är inte bara en Lee Lewis-tolkare utan han gör även eget material, egna låtar och är en väldigt fin människa. Och framförallt humoristisk och rolig. En person som folk tycker om och har lätt att ta till sig.

Henrik säger även att det finns också en liten ”galenhet” i honom så som det gjorde i Jerry Lee Lewis.

Blandad kompott

Duon kommer bjuda publiken i Karlskoga på en blandad kompott av jullåtar med Elvis, gospel, traditionella jullåtar, Jerry Lee Lewis-låtar och dessutom eget material av Jerry Carlson.

En av dessa egna låtar är en helt nyskriven jullåt och är nyligen färdiginspelad.

– Han tog sats när det blev klart med julkonserten och sa: Nu ska den släppas, nu ska vi ut med den här låten”. Det tycker jag är fantastiskt roligt, säger Henrik och berättar att låten är jättefin.

Henrik själv ska också framföra en egen jullåt, men den låt han avslöjar är en riktig klassiker.

– En låt kan man spoila. Och såklart finns Oh helga natt med. Den tycker jag om att sjunga och den är så fin så den har vi med, säger Henrik.

Pianolegender

Efter julkonserter planerar duon att till våren återigen bege sig ut på turné med nästa samarbete: Pianokings of Rock’n roll.

Då kommer de få sällskap av bland annat Emilio Walter, den 15-åriga pianisten från Blekinge som blev upptäckt redan som nioåring. Trots sin unga ålder redan varit med och spelat i både Nyhetsmorgon, Allsång på Skansen och Cirkus i Stockholm.

Julkonserten i Karlskoga är en föreställning i tvåakter och är det tionde stoppet på turnén som började i Henriks hemstad Härnösand den 26 november. De har sedan jobbat sig nedåt i landet och den 20 december avslutas det med en sista julkonsert i Kungsbacka.

”Den tycker jag om att sjunga och den är så fin så den har vi med” säger Henrik om Oh helga natt.
”Den tycker jag om att sjunga och den är så fin så den har vi med” säger Henrik om Oh helga natt. Foto: Pressbild

Artikeltaggar

Elvis PresleyJerry Lee LewisKarlskogaKonserterNöje/KulturNya Folkets Hus i Karlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.