Susanne Sjöstedt: Sluta gödsla Stockholm

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Folk som jobbar i samhällsnödvändiga yrken i Stockholm har inte råd att bo ens inom tio mil från stan. Så här går det när tvingar fram att allt viktigt måste ligga där och sen gödslar huvudstaden med skattepengar.

Stockholms handelskammare har kartlagt runt 100 000 yrkesverksamma personer inom ett urval av samhällsnödiga yrken som jobbar i Stockholm. Var femte har inte råd att bo där.

När DN följer upp undersökningen tar de poliser som exempel. Ingångslönerna är just nu cirka 27 000 kronor i månaden oavsett var i landet man tar jobbet.

Tidigare innebar låga löner och höga bostadspriser att nya poliser med Stockholm som arbetsort bosatte sig i förorterna. Men i dag räcker inte pengarna till det heller. Nu är det pendlingsavstånd på 10–13 mil enkel resa i stället. På vägar där de trängs med alla andra som också har jobb i Stockholm men inte har råd att bo där.

Nej, det här är inte en ledare om Stockholm. Men den måste börja där, i ett kaos där människorna som faktiskt måste jobba där trängs ut från huvudstadens bostadsmarknad för att politiker, staten, företag och organisationer bestämt att det är där det är viktigast att vara även för myndigheternas och organisationernas tjänstemän som tillbringar 90 procent av sin tid framför en datorskärm.

För att det inte skulle gå att rekrytera folk som vill jobba där om kontoret flyttades. För att ingen anställd skulle vilja följa med.

Och genom att flytta allt fler kvalificerade jobb till storstäderna dräneras landet utanför storstadsområdena inte bara på välutbildade utan även på befolkningsunderlaget som motiverar för staten att hålla serviceinrättningarna öppna även där.

Det blir en ond cirkel som får Stockholm att växa på bekostnad av resten av landet – med upptrissade löner, lokalhyror och bostadspriser som följd.

Den som inte har råd får väl pendla.

DN har en bostadsguide där man kan mata in hushållets inkomst, hur mycket pengar man sparat till en kontantinsats och hur stor bostad man behöver – och så visar guiden var i Sverige du har råd att bo.

En ensamstående förälder med en månadsinkomst på 27 000 kronor, som har 75 000 kronor sparade och behöver en trea har råd att bo … i delar av Värmland och Örebro län (och delar av Norrland) Pengarna räcker inte till Karlstad och Örebro, men väl till en lägenhet i Hagfors eller Karlskoga.

Och det vore väl kul om alla flyttade hit i stället. Men realistiskt är det inte. Stockholm kommer alltid att dra lite extra. Men just därför, just för att huvudstaden redan är en magnet, är det fullständigt obegripligt hur dina och mina skattepengar används för att fortsätta gödsla där.

Susanne Sjöstedt