Hoppa till huvudinnehållet

De är redo för årets luciakonsert: "Nervöst och roligt”

Publicerad:
Flera av eleverna på Kulturskolan tycker att det är nervöst att uppträda i kyrkan. ”Men det ska bli jätteroligt också”, berättar Molly Nowak som sjunger i kören. Foto: Kajsa Juslin

Nu övas det för fullt på Karlskoga kulturskola inför luciakonserten på måndag. Vi besökte den yngsta gruppen, Småstjärnorna, för att provlyssna på sångtexterna och prata nerver inför uppträdandet.

”Goder afton här inne båd’ herre och fru”.

De ljusa rösterna fyller kulturskolans aula där barnen övar. Sånglärare Emma Vogel står mitt emot, sjunger med och instruerar. Vid pianot sitter den andra sångläraren, Ingrid ”Ninni” Langaard.

– Vi jobbar mycket med barnrösten och lägger de tonarter som passar för barn. Deras röster ligger mycket ljusare än våra, berättar hon.

Kompletterar varandra

Småstjärnorna består av barn i åldrarna 7-9 år och är den yngsta gruppen som ska uppträda på luciakonserten på måndag. Förutom dem så kommer körerna Voices och Vokalensemblen att vara på plats i kyrkan.

De olika körerna kompletterar varandra och sjunger olika stämmor.

Foto: Kajsa Juslin

Under pandemin har kulturskolan inte haft så många möjligheter att uppträda inför publik. Världens barn-konserten i oktober var en av de första som de kunnat ha på länge.

Och det var flera av barnen som tyckte att det var lite nervöst att uppträda inför folk då.

– Det var pirrigt först, men sen när man hade sjungit en låt var det inte pirrigt längre, berättar åttaåriga Isabel Johrin.

”Nervöst”

Även inför luciaframträdandet finns en viss nervositet.

– Det är lite nervöst, jag har aldrig sjungit i kyrkan tidigare, men det ska bli jätteroligt, berättar Molly Nowak, 8 år.

Hennes favorit bland luciasångerna är ”En liten lucia” av Gullan Bornemark.

– Man ”öppnar dörrar” och kan sjunga ut och sjunga långa toner, säger hon.

Molly Nowak ser fram emot framträdandet i kyrkan.
Molly Nowak ser fram emot framträdandet i kyrkan. Foto: Kajsa Juslin

Annars är den traditionella luciasången ”Natten går tunga fjät” en favorit bland barnen.

– Det är något visst med traditioner. När det kommer till jul och lucia så måste vissa saker vara med, som Kalle anka på julafton och vissa låtar till lucia, säger Ingrid Langaard.

Hon fortsätter:

– Ett annat år försökte jag ta bort ”Gläns över sjö och strand”, men det blev högljudda protester. Den måste vara med, säger hon och skrattar.

Tre konserter

Totalt har kulturskolan tre körkonserter under juletid. En på morgonen den 13 december med endast Vokalensemblen och på kvällen är det tre körer som uppträder. Slutligen har de en konsert den 16 december där de två vuxenkörerna och Vokalensemblen sjunger.

– Anledningen är att vi inte ville blanda för många generationer på grund av smittorisken, säger Ingrid Langaard.

”Lucia är ett mycket bra sätt att visa upp körsång tycker jag. Jag upplever att alla, oavsett ålder, tycker om de sångerna”, säger Ingrid Langaard.
”Lucia är ett mycket bra sätt att visa upp körsång tycker jag. Jag upplever att alla, oavsett ålder, tycker om de sångerna”, säger Ingrid Langaard. Foto: Kajsa Juslin

Under tisdagen kom nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Men i skrivande stund kommer konserten att genomföras som det är tänkt.

– Det är en mycket märklig tid vi lever i, det är bra att hålla sig uppdaterad de närmaste dagarna via vår hemsida, säger Langaard.

För att komma in på konserten behövs, förutom biljetten, covidpass och legitimation.

Läs mer om årets luciafirande:

Hon är årets lucia i kyrkan: ”Det känns speciellt”Luciageneralen ser fram emot årets firande: ”Det berör folk”

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kulturskolaKörerLuciaNöje/KulturNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.