Finland väljer bort Gripen

Publicerad:
Jas Gripen. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Finland väljer bort det svenska stridsflyget Jas Gripen E.

I stället köper grannlandet amerikanska F-35.

"Saab har två andra starka ben"

Det meddelar den finländska regeringen på en presskonferens i Helsingfors.

– Vi har tagit hänsyn till säkerhetspolitiska aspekter när beslutet fattats, men prestandan har vägt tyngst, säger den finländska försvarsministern Antti Kaikkonen.

Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen berättar på presskonferensen att F-35 var det bästa alternativet ur försvarets synvinkel. F-35 uppvisade bäst resultat i test i en krigssimulator.

Fem plantyper har funnits med i diskussionerna. De är de amerikanska F-35 och Super Hornet, svenska Gripen E, europeiska Eurofighter och franska Rafale.

Enligt finländsk media stod Finlands val i slutändan mellan F-35, Super Hornet och svenska Gripen.

64 plan

Försvarsminister Kaikkonen uppger också att F-35 uppfyller servicekraven, kraven på industriellt samarbete och försvarskraven. En del av flygplanskroppen ska tillverkas i Finland, uppger finländsk media.

– Beslutet påverkar Finlands försvar i minst 30 år framöver, betonar Kaikkonen.

Finland kommer nu att beställa 64 plan av modellen F35. De ska ersätta de amerikanska Hornet-plan som Finlands flygvapen använder i dag.

De nya planen ska börja levereras i slutet detta decennium.

Ordern uppges vara värd 8,4 miljarder euro.

Vägen till beslutet har varit lång och konkurrensen tuff, konstaterar Kaikkonen. Försvarsministern uppger att han förstår att andra konkurrenter nu är besvikna, men tillägger att Finland önskar fortsätta samarbeta med alla parter som deltagit i processen.

Sverige beklagar

– Det kan bara vara en vinnare i den här typen av tävling, säger Kaikkonen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beklagar att Finland inte valde Gripen E.

"Vi är övertygade om att Gripen- och GlobalEye-systemen, med en kombination av kvalificerade förmågor, låga kostnader och hög tillgänglighet, hade varit bra val även för Finland", heter det i ett pressmeddelande från försvarsdepartementet.

"Dessa båda system är skräddarsydda för att hantera våra gemensamma säkerhetsutmaningar och de särskilda krav som vår gemensamma nordiska miljö medför."

Hultqvist försäkrar dock att försvarssamarbetet med Finland inte påverkas, utan kommer att fortsätta att utvecklas.

"Finland kommer alltjämt vara vår närmsta försvars- och säkerhetspolitiska partner", uppger Hultqvist.

Redan i förra veckan läckte uppgifter ut om att det finländska försvaret redan skulle ha sin favorit klar, det amerikanska planet F-35 från Lockheed Martin.

Lars Larsson / TT

Artikeltaggar

Antti KaikkonenEkonomiF-35FinlandFlygtrafikFörsvaretJAS 39 GripenSanna Marin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare