Hoppa till huvudinnehållet

Lokala profiler om unik händelse: ”Verkligen värda utmärkelsen”

Publicerad:

För en vecka sedan tilldelades svenska hopplandslaget Svenska dagbladets bragdmedalj.

– Det var inget snack om saken. De var verkligen värda den här utmärkelsen, tycker Sofie Andersson.

Svenska dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad när han förra veckan presenterade vinnaren av bragdguldet: svenska hopplandslaget med Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.
Svenska dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad när han förra veckan presenterade vinnaren av bragdguldet: svenska hopplandslaget med Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon har långt förflutet inom hoppning och har under sina många år inom ridsporten tävlat mot såväl Malin Baryard Johnsson som Henrik von Eckermann och Peder Fredricson som i somras tog OS-guld i laghoppningen i Tokyo.

Det var första gången, sedan priset instiftades 1925, som någon inom ridsporten tilldelades den här prestigetyngda utmärkelsen.

Sofie Andersson.
Sofie Andersson. Foto: Roger Gleisner

Sofie Andersson tar upp en förändring som ytterligare understryker den starka prestationen:

– Tidigare har det varit fyra som hoppat, varav det sämsta resultatet fick räknas bort. Nu var det nya regler på prov då inget resultat fick räknas bort. Det är hur roligt som helst att vår sport uppmärksammas så här. Alla tre har varit otroligt duktiga även tidigare men nu slog tre ryttare, och tre hästar, exakt samtidigt till med sina bästa insatser någonsin, säger Sofie Andersson då hon fått en veckas distans till bragdguldet.

”Välförtjänt reklam”

Landslagsaktuella Amalia Josbo kom i somras trea i paradressyr-SM tillsammans med Lady Evelin.

Hon ser bragdguldet som mycket bra, och välförtjänt, reklam för ridsporten i stort.

Amalia Josbo.
Amalia Josbo. Foto: Kajsa Juslin

– Även om det här var hoppning ger det uppmärksamhet även för oss som tävlar i dressyr.

– Vi ska ha klart för oss att det är ytterst små marginaler mellan de bästa, så det handlade verkligen om att prestera på på sin högsta nivå just den dagen. Det gör vinnarna mycket värdiga.

Nu hoppas hon att Radiosportens utmärkelse Jerringpriset åter ska gå till ridsporten. Under 2010-talet inträffade det vid tre tillfällen att ridsporten hamnade i fokus efter att lyssnarna röstat: Peder Fredricson 2016 respektive 2017 och Rolf-Göran Bengtsson 2011.

Uppsving för ridsport

Ulrica Sjövall är ordförande i Karlskoga ridklubb.

– Precis som när det till exempel gick väldigt bra för svenska tennisspelare betyder det ett uppsving för vår sport när aktiva inom ridningen når framgångar och får uppmärksamhet. Vi har märkt av en ökad efterfrågan eftersom det under lång tid gått bra för svenska ryttare. Jag hoppas och tror att det här gör ridsporten ännu mer populär.

Ulrica Sjövall.
Ulrica Sjövall. Foto: Tomas Nilsson

– Jag tror att många har lätt att relatera till exempelvis fotboll eller kulstötning eller skridskor, med flera sporter, eftersom nästan alla ägnat sig åt det i skolan. Och vet hur svårt det är. Däremot är det nog många som inte förstått hur otroligt svårt det är med ridsport, eftersom långt ifrån alla har en personlig uppfattning om det. Det gäller att både vara i toppform själv som ryttare och ha hästen i toppform.

Artikeltaggar

Amalia JosboHästsportSofie AnderssonUlrica Sjövall

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.