Hoppa till huvudinnehållet

Minskade läsarintäkter för tidningarna

Publicerad:
Läsarintäkterna för tryckta tidningar faller. Arkivbild
Läsarintäkterna för tryckta tidningar faller. Arkivbild Foto: Leif R Jansson/TT

Tidningarnas läsarintäkter minskade med 5 procent under årets tredje kvartal, enligt statistik från branschorganisationen TU. Detta trots att de digitala intäkterna ökar.

För tryckta tidningar blev nedgången i läsarintäkter 9 procent till 1,5 miljarder kronor under kvartalet, enligt en sammanställning av statistik från över 100 jämförbara morgontidningar.

De digitala intäkterna lyfte samtidigt med 15 procent, men då de tryckta tidningarna svarar för närmare 80 procent av morgontidningarnas samlade läsarintäkter räcker inte detta för att täcka förlusterna på print.

"Sverige är ett av de länder där störst andel av invånarna betalar för digitala nyheter, något som kan komma att bli avgörande för att vi ska fortsätta ha en fri och obunden press i hela landet. Printaffären genererar fortfarande störst intäkter, men den bär också mycket tunga kostnader för tryck, papper och distribution", skriver TU:s vd Johan Taubert i en kommentar.

Artikeltaggar

Digitala tjänsterEkonomiMedierSverigeTU - Medier i Sverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.