Hoppa till huvudinnehållet

Degerforsprodukten väntas debutera för Kosovo: ”Trodde det var driv först”

Publicerad:
Elvir Kulic med en räddning i Torslanda HK-tröjan. Torslanda är femma från slutet i andradivisionen allsvenskan och Kulic hoppas kunna hjälpa klubben till nytt kontrakt utan kval. Foto: Torslanda HK

Elvir Kulic debuterar sannolikt för Kosovos landslag i fredagens träningslandskamp mot Kuwait.

– Jag trodde det var driv först, men det var fan inget driv, säger Degerforsprodukten med ett skratt.

Elvir Kulic har debuterat i högstaligan: "Det var gåshud"Degerforslöfte blev årets spelareMålvaktslöftet: "Njuter av varje dag"

Corona satte, som för många andra, käppar i hjulet för målvaktslöftet Elvir Kulic förra säsongen.

– Det var covidstopp för våra farmarlag. Enda chansen att få spela var i A-laget och där är det tufft om speltiden. Som tur var hade vi några Europamatcher, men det blev inte så mycket speltid förra säsongen.

För ökad chans till just värdefull speltid bytte Kulic toppklubben Alingsås HK mot Torslanda HK i andradivisionen inför den här säsongen och 2021–2022 bjöd på en riktig pangstart.

Izet Gjinovci skrev till honom på Messenger och han visade sig, efter viss efterforskning, faktiskt vara generalsekreterare på det kosovanska handbollsförbundet.

– Jag funderade på hur dom hittade mig i den här hålan. Dom måste ha sökt lite och jag hade tur... Jag fick spela lite i Europa när jag var i Alingsås, som sagt. Det är lite gratisreklam, kan man säga. Dom måste ha sett att jag har albanskt påbrå.

– Vi hade mer och mer kontakt och i september sa han bara ”du är välkommen ner hit och kolla och testa på... Se om du skulle vilja spela för Kosovo i framtiden”. Vi har haft en bra dialog och klickat.

”Började hoppa av glädje”

Kulic, 20, behövde ingen längre betänketid. Nu återstod ”bara” att berätta för mamma Milinda Muqa, som bor i Växjö, och resten av den kosovanska sidan av släkten.

– Hon var i extas, började hoppa av glädje. Du vet hur balkanfamiljer är... Det var kaos. Dom är riktigt glada för min skull, dom vet hur mycket jag har kämpat.

Elvir är nu på plats i mamma Milindas land för första gången.

Han tror att målvakterna kommer att få dela på speltiden under helgen och hoppas på debut redan på fredagen, i den första av helgens två landskamper mot Kuwait.

– Jag tror det är många unga som får testa på i de här matcherna. Jag måste få visa upp mig, det tror jag garanterat.

– Det ska bli spännande, jag har varit taggad och längtat hit sedan jag fick chansen. Det har varit en morot på varje träning, att ge allt och åka ner och verkligen visa framfötterna.

Elvir tillsammans med pappa Naser Kulic, som bor i Degerfors, under tiden i Alingsås HK.
Elvir tillsammans med pappa Naser Kulic, som bor i Degerfors, under tiden i Alingsås HK. Foto: PRIVAT

Helgens sannolika insatser stoppar inte Kulic från att representera Sverige i framtiden.

Han blir ”låst” först vid en eventuell tävlingsmatch och betonar att han på intet sätt skulle se negativt på om landslagsdrömmen slutade med Kosovo och inte Sverige.

– På ett sätt känns det ju coolare med Kosovo. Allt är nystartat i Kosovo, här får man verkligen vara med om något helt nytt.

Kosovo spelade sin första officiella landskamp 2014 och avslutar, efter matcherna mot Kuwait, första kvalsteget mot VM 2023 med fyra matcher i januari.

Vad helgens äventyr resulterar i återstår att se, men klart är att Kulic har fått en riktig ”boost”.

– Det här kan betyda hur mycket som helst. Gör jag det bra kanske jag får vara med i kval och kanske mästerskap. Där syns man, det vore väldigt bra för karriären. Äntligen smäller det till, säger Kulic, som jobbar heltid som elevassistent vid sidan av sin handbollssatsning.

Det är Degerfors IF, mycket Degerfors IF. Jag har sett och försökt jobba in varje match när jag inte har spelat själv. (Elvir Kulic på frågan vad han gör utanför handbollen)

Artikeltaggar

Elvir KulicHandboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.