Stockholmsbördige Per Arneborn trivs utmärkt i Kilsbergen och nu har han skrivit en ny reviderad upplaga av boken Sevärt i Södra Kilsbergen. I den finner man sevärdheter, besöksmål, kartor och foton.
I södra Kilsbergen finns många intressanta platser att besöka. Guideboken Sevärt i Södra Kilsbergen som funnits har blivit lite ålderstigen och därför bestämde sig Kilsbergsfrämjandet att ta fram en ny reviderad och utökad upplaga. Uppdraget föll på Per Arneborn från Vintrosa. Han har skrivit 256 sidor om sevärdheter och besöksmål.
Boksläpp
Lördagen den 18 december blir det boksläpp i Föreningen Kilsbergskantens Nav i Lekhyttans gamla skola.
– Jag kommer att introducera boken och visa ett bildspel från södra Kilsbergen, berättar Per Arneborn.
Boken är till för den som vill uppleva vacker natur, geologiska märkligheter och minnen från våra förfäders liv och aktiviteter. Där hittar man även beskrivningar, kartor, foton och gps-koordinater till de olika platserna.
Det finns många naturreservat och de redovisas i boken och det gör även de vandringsleder som löper i området. Fasaskogen i Degerfors är ett av områdena som har ett flertal sådana.
Fasaskogen innefattar åtta olika reservat, bland andra Kroksjöskogen, Fjärrhanabergen och Råmossen. Där finns markerade leder som är lätta att följa.
Varför blev det just du?
– Jag är hemmastadd i Kilsbergen och är medlem i Kilsbergsfrämjandet och det var mitt förslag att vi skulle uppdatera boken. Så jag är nog den som kan det här bäst skulle jag gissa.
Per Arneborn är infödd Stockholmare och har bott i Kilsbergen sedan 1984.
– Det var så fint och jag åkte dit flera gånger från Stockholm för att vandra i Kilsbergen.
När möjligheten till arbete på universitetssjukhuset i Örebro kom tvekade han inte att tacka ja.
– Kilsbergsfrämjandets tanke med boken är att öka folks intresse för Kilsbergen och för dess natur. Dels för att folk ska använda den mer och om folk blir mer intresserade så är det stor chans att man får behålla den.
Öka folks intresse
Arneborn är även medlem i Kilsbergskantens förening.
– Även där är tanken att intressera folk för både natur och kulturhistoria. Jag har ordnat vandringar och olika möten där det handlar om både områdets natur och kultur.
Carl Anders Lindstén har skrivit tidigare utgåva.
– Han och hans kollegor har utforskat Skärmarboda där det finns många olika grottor och sådant. Det har bott mycket folk där tidigare och det finns lämningar.