Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna vill banta Nätpolarna efter kritiken – avtalet kan stoppa dem

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Nätpolarna i Karlskoga har mötts av mycket kritik sedan projektet startades i skolorna under hösten. Nu vill politikerna banta projektet, men avtalet mellan Nätpolarna och Karlskoga kommun kan stoppa dem.
Nätpolarna i Karlskoga har mötts av mycket kritik sedan projektet startades i skolorna under hösten. Nu vill politikerna banta projektet, men avtalet mellan Nätpolarna och Karlskoga kommun kan stoppa dem. Foto: Kajsa Juslin

Ett nytt förslag kan tvinga kritiserade projektet Nätpolarna i Karlskoga att banta nästa år. Budgeten kan minska från tre miljoner kronor till en miljon, personalen och ansvaret kan tas över av skolförvaltningen.

Men avtalet som sträcker sig till 2023 kan vara svårt att avsluta i förtid.

Sverigedemokraterna lämnade i september in en motion till fullmäktige, där de önskade att Nätpolarna avslutas i sin nuvarande form. De föreslog att kommunen utreder ett mer kostnadseffektivt sätt att motverka mobbning bland unga i Karlskoga.

"Att avsätta 3 miljoner kronor årligen är inte försvarbart utifrån dess uppdrag om att enbart arbeta med nätfrågor samt att beslutet togs mer eller mindre bakom stängda dörrar hos det politiska minoritetsstyret", skrev SD-politikerna Patrik Nyström och Richard Sandström, bland annat i motionen.

Kördes över av oppositionen

När politikerna i barn- och utbildningsnämnden, BUN, fick motionen på bordet, var skolförvaltningens förslag att motionen skulle lämnas utan åtgärd.

Beslutet blev dock ett helt annat efter att BUN:s vice ordförande Maria Karlsson (S) lämnade ett eget förslag, med anledning av motionen.

Maria Karlssons föreslog att Nätpolarnas budget sänks från tre miljoner kronor årligen 2022 och 2023 till en miljon kronor per år. Hon föreslog också att det fristående projektet och dess anställda ska övergå i skolans regi, alltså att barn- och utbildningsnämnden tar över ansvaret och skolförvaltningen ledningen för Nätpolarna.

Maria Karlsson (S) kom med ett eget förslag till Sverigedemokraternas motion om att lägga ned Nätpolarna. Förslaget fick stöd i barn- och utbildningsnämnden efter att ledamöter från S, MP och SD röstat för det.
Maria Karlsson (S) kom med ett eget förslag till Sverigedemokraternas motion om att lägga ned Nätpolarna. Förslaget fick stöd i barn- och utbildningsnämnden efter att ledamöter från S, MP och SD röstat för det. Foto: Roger Gleisner

– Jag har från första början ansett att det inte finns några politiska beslut tagna kring Nätpolarna. Projektet har inte kunnat visa upp någon budget på vad de gör med de tre miljoner kronor som Karlskoga kommun betalar. En kommun ska styras av politiska beslut. Själva syftet med projektet har jag inget emot. Men jag vill inte heller avsluta projektet rakt av, som Sverigedemokraterna vill eftersom det trots är i gång, säger Maria Karlsson.

SD, MP och S röstade för

BUN röstade 8-3 till Maria Karlssons förslag, där ledamöter från S, MP och SD röstade ja till S-förslaget.

Patrik Nyström (SD) gläds över beslutet i BUN.
Patrik Nyström (SD) gläds över beslutet i BUN. Foto: Christoffer Tuulik

Och Patrik Nyström gladdes över resultatet:

– Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställde sig bakom Sverigedemokraternas motion är en tydlig indikation på att sakpolitiken fungerar. Fakta och förslag på lösningar går före ideologi, säger Patrik Nyström.

Alliansen inte fulltaliga

Omröstningen i nämnden hade eventuellt kunnat vara till fördel för Nätpolarna, om Alliansen hade haft sina ledamöter på plats.

Ledamöter från Centerpartiet och Kristdemokraterna saknades vid sammanträdet i måndags, vilka ersattes av Socialdemokraterna, enligt BUN:s ordförande Lars Hultkrantz (L) som själv röstade för att motionen skulle lämnas utan åtgärd.

– Jag tycker precis som Maria Karlsson att den här verksamheten skulle styras av skolförvaltningen egentligen. Men projektet är redan etablerat ute i våra skolor, säger Lars Hultkrantz.

Erfar: Avtalet kan inte ändras

Karlskoga kommun har inte heller möjlighet att dra sig ur avtalet som är skrivet med Niclas Lagerstam fram till 2023, enligt vad Lars Hultkrantz erfar.

Lars Hultkrantz (L) erfar att det blir svårt att dra sig ur avtalet med Nätpolarna.
Lars Hultkrantz (L) erfar att det blir svårt att dra sig ur avtalet med Nätpolarna. Foto: Mimmi Törnberg

– Det är svårt att dra sig ur avtalet med Nätpolarna i förtid, i alla fall om man ska använda namnet Nätpolarna. Vad jag förstått, fortsätter han.

Olycklig start

Hultkrantz själv tycker att Nätpolarnas start blev olycklig, inte minst den första temaveckan ute på skolorna som kritiserades för att sakna pedagogik.

Här kan du läsa insändare:

Läs också

– Jag hade ställt högre krav på Nätpolarna, särskilt på projektbeskrivningen och budgeten om jag hade tillfrågats innan avtalet skrevs. Vare sig jag, BUN eller skolförvaltningen har varit ansvariga, tillfrågade eller berörda. Efter konsultation med förvaltningen har jag landat i att det är svårt att ändra något, säger Lars Hultkrantz.

Upp till fullmäktige

Barn- och utbildningsnämndens beslut i frågan är inte slutgiltigt. Motionen hanterades även av folkhälsonämnden i onsdags, där man beslutade att lämna motionen utan åtgärd. Enligt folkhälsonämndens ordförande Martin Hårsmar (M) lämnade inte Socialdemokraterna något eget förslag till motionen, som i BUN.

Nu är det upp till kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige beslut i frågan den 1 februari, då Nätpolarnas framtid avgörs.

– Kommunstyrelsen bör som beslutsunderlag göra en noggrann undersökning av avtalet med Nätpolarna. Jag tror det är mycket svårt att avsluta kontraktet i förtid enligt den information jag fått, säger Lars Hultkrantz.

Läs tidigare artiklar om Nätpolarna här:

Läs också

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenCenterpartietFolkhälsoförvaltningenKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikKristdemokraternaLars HultkrantzMaria KarlssonMiljöpartietModeraternaNätpolarnaPatrik NyströmPolitikSamhälle och serviceförvaltningenSkola och utbildningSkolförvaltningenSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.