Hoppa till huvudinnehållet

Åtta mästerskapsmedaljer för Västra AK efter långa uppehållet: ”Det är otroligt”

Publicerad:
Svenske juniormästaren i bänkpress, Simon Björndahl Konjhodzic, är en av sex mästerskapsmedaljörer i Västra AK efter det långa tävlingsuppehållet.
Svenske juniormästaren i bänkpress, Simon Björndahl Konjhodzic, är en av sex mästerskapsmedaljörer i Västra AK efter det långa tävlingsuppehållet. Foto: Dennis Pavlovic

Träningslokalen var stängd från december 2020 till april 2021. Likväl har Västra AK tagit åtta mästerskapsmedaljer efter förbundets långa tävlingsstopp.

– Vi har 110 kvadratmeter och vi har tagit så många medaljer... Det är otroligt, säger ordförande Jan Östlund.

Karlskoging blev världsmästare: ”Det är overkligt”

Karlskogaklubben Västra AK upplevde ett stort uppsving på ungdomssidan när coronaviruset slog till.

– Vi hade öppet på skolloven och fick ner massor med barn och ungdomar. Vi hade så många tioåringar som ville träna styrka att vi fick säga stopp. Vi fick ner en hel mellanstadieklass, säger Jan Östlund.

Detta följdes upp av 2020 – ett år där det bara arrangerades en svensk styrkelyftstävling.

I december tvingades Västra AK dessutom stänga sin träningslokal. Styrkelyftsklubbar som inte tränade i kommunal regi stoppades inte på samma sätt.

– Vi försökte hitta vägar att träna ändå. Några köpte egna vikter och körde i garaget och vi skaffade ett avtal med Träningslagret, säger Östlund.

Jan Östlund i samtal med en av klubbens atleter.
Jan Östlund i samtal med en av klubbens atleter. Foto: Dennis Pavlovic

Östlund berättar att Västra AK har tappat medlemmar och då framför allt på den nämnda ungdomssidan.

Träningen på annat håll drabbade dock knappast spetsen på verksamheten.

De svenska styrkelyftstävlingarna var tillbaka 11 september och Västra AK har tagit åtta mästerskapsmedaljer sedan dess.

Thomas Gustavsson blev, till att börja med, världsmästare i klassisk styrkelyft i veteranklassen 50-59 år i slutet av september.

Annelie Izindre och Ulrika Johansson, som tävlar i veteranklassen 40-49 år, fyllde på med varsitt VM-silver i utrustad bänkpress i oktober.

Simon Björndahl Konjhodzic, David Warnquist och David Lagerqvist visade därefter att det även finns nationellt vass ungdom kvar i klubben trots tappet.

USM-silver trots ett lyft

David Lagerqvist, 18, hittade ner till Västra AK för ett halvår sedan och är redan klubbens starkaste i bänkpress enligt ordförande Jan Östlund.

Han tog USM-silver i bänkpress i 105-kilosklassen i november trots att han blev skadad i samband med hans sista uppvärmningslyft.

– Det kändes som jag skulle slita av bröstmuskeln om jag fortsatte efter mitt första lyft. Det var tråkigt, jag kände att jag hade många fler kilon i mig innan.

David tvingades nöja sig med 147,5 kilo. ”Perset” ligger på 160.

– Men det var roligt att få visa upp sig bland Sveriges bästa bänkpressare och styrkelyftare. Jag ska inte klaga på ett silver ändå.

”Mycket träning och mycket mat”, svarar David Lagerqvist på frågan hur det är möjligt att bänka 160 kilo redan som 18-åring.
”Mycket träning och mycket mat”, svarar David Lagerqvist på frågan hur det är möjligt att bänka 160 kilo redan som 18-åring. Foto: Dennis Pavlovic

Simon Björndahl Konjhodzic, 22, tävlade i junior-NM. Han lämnade sin första internationella tävling med guld i bänkpress utrustat och silver i styrkelyft utrustat.

– Det är det största jag har gjort hittills, det måste det vara. Men nu gäller det att ligga i så man får åka på ännu större landslagstävlingar framöver, säger han.

Du siktar mot fler mästerskapsmedaljer i framtiden, låter det som?

– Oja... Minst ett VM-guld innan karriären är slut. Jag har alltid känt att jag ska bli världsmästare på något, men det dröjde innan jag hittade något jag var bra på... Jag har testat det mesta, säger Simon med ett skratt.

– Om det sen kommer när jag är 30 eller 50... Det vet jag inte.

Vad är grejen med styrkelyft, skulle du säga?

– Det undrar jag med... Jag har nog kört fyra gånger i veckan i fyra år utan undantag nu. Jag bor i Örebro, det är en enkelresa på 40 minuter. Det går åt tid och pengar, men det är kul att sträva efter att bli bättre. Jag vill ha det där VM-guldet en gång i alla fall. Sen kan jag lugna ner mig.

Simon fortsätter pendla till Västra AK för att han tycker att träningsmöjligheterna helt enkelt är bäst där.

– Jag håller på med utrustat styrkelyft, med dräkter och så. Det blir jobbigt att sköta allt själv då. Här finns det folk som har vunnit VM överallt, mycket kunskap. Det finns alltid hjälp om man behöver och det var ju här man började också.

Tycker du att det är en bragd att Västra AK gör de här resultaten?

– Det tycker jag. Det är roligt att se faktiskt. Vi har inget jätteflådigt gym, men vi har det som behövs och det går bra för oss.

Västra AK hade fyra världsmästare – Lars Höglander, Ulrika Johansson, Annelie Isindre och senast Thomas Gustavsson — i tävling i lördagens klubbmästerskap.

Ordförande Jan Östlund känner stor stolthet över vad hans klubb åstadkommer i sin träningslokal på 110 kvadratmeter och blickar framåt:

– Nu startar vi upp 2022 med åtta stycken som har kvalat in till SM i styrkelyft i Falköping i slutet av januari. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer hem med sju-åtta medaljer.

Fotnot: Ulrika Johansson (klassisk styrkelyft damer), Annelie Izindre (utrustad styrkelyft damer), David Warnquist (klassisk styrkelyft herrar) och Mikael ”Rocco” Hjalmarsson (utrustad styrkelyft herrar) blev klubbmästare.

Västra AK:s mästerskapsmedaljörer efter coronauppehållet

* Thomas Gustavsson: VM-guld i klassiskt styrkelyft, veteranklassen 50-59 år, 83 kilo.

* Annelie Izindre: VM-silver i veteranklassen, bänkpress utrustat, 40-49 år, 63 kilo.

* Ulrika Johansson: VM-silver i veteranklassen, bänkpress utrustat, 40-49 år, 76 kilo.

* Simon Björndahl Konjhodzic: Guld i JNM bänkpress utrustat 93 kilo samt silver i JNM styrkelyft utrustat, 83 kilo.

* David Warnquist: Guld i JNM bänkpress utrustat 105 kilo samt silver i JNM styrkelyft utrustat 93 kilo.

* David Lagerqvist: USM-silver i klassisk bänkpress, 105 kilo.

 • Simon Björndahl Konjhodzic efter sitt JNM-guld i bänkpress.
  Simon Björndahl Konjhodzic efter sitt JNM-guld i bänkpress. Foto: PRIVAT
 • David Warnquist efter sitt JNM-guld i bänkpress.
  David Warnquist efter sitt JNM-guld i bänkpress. Foto: PRIVAT
 • Selma Björndahl Konjhodzic och Annelie Izindre, som slutade tvåa respektive etta i utrustad styrkelyft damer i lördagens klubbmästerskap.
  Selma Björndahl Konjhodzic och Annelie Izindre, som slutade tvåa respektive etta i utrustad styrkelyft damer i lördagens klubbmästerskap. Foto: Västra AK
 • Ulrika Johansson och David Warnquist, klubbmästare i klassisk styrkelyft. Från vänster ses även Johan Thérus, Andreas Rådesjö och Dan Rapinoja.
  Ulrika Johansson och David Warnquist, klubbmästare i klassisk styrkelyft. Från vänster ses även Johan Thérus, Andreas Rådesjö och Dan Rapinoja. Foto: Västra AK
 • Från höger: Mikael ”Rocco” Hjalmarsson, Lars Höglander och Thomas Gustavsson som slutade etta, tvåa och trea i utrustad styrkelyft herrar i klubbmästerskapet.
  Från höger: Mikael ”Rocco” Hjalmarsson, Lars Höglander och Thomas Gustavsson som slutade etta, tvåa och trea i utrustad styrkelyft herrar i klubbmästerskapet. Foto: Västra AK

Artikeltaggar

David WarnquistJan ÖstlundSimon Björndahl KonjhodzicStyrkelyft

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.