Hoppa till huvudinnehållet

Fokus på att minska barnfattigdomen i nämndmålen

Publicerad:
Anita Bohlin Neuman (V) socialnämndens ordförande i Degerfors
Anita Bohlin Neuman (V) socialnämndens ordförande i Degerfors Foto: Anna-Stina Tallmyren

Utifrån Degerfors kommuns vision med fem fokusområden så prioriterar socialnämnden för kommande verksamhetsår att minska barnfattigdomen.

Bästa Degerfors, där varje bokstav i Bästa har särskild betydelse, är vad socialnämnden tagit fasta på i sina nämndmål för 2022. I synnerhet första bokstaven, som står för Barns bästa.

Det gör man genom satsningar på att minska barnfattigdomen, som ligger tämligen högt i kommunen. Det ska ske genom att man fokuserar på att minska antalet hushåll med ekonomisk bistånd där barn förekommer.

– Vi kommer prioritera föräldrar till barn i familjer som lever på försörjningsstöd. De föräldrarna ska vi ge verktyg, så att de kan stegförflyttas och komma närmre arbetsmarknaden, säger nämndordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Stegförflyttningen som vi berättat om i tidigare artiklar är ett sätt att gå från bidragsberoende till jobb, eller utbildning som leder till jobb.

Tidiga, främjande och förebyggande insatser för barn och unga ska prioriteras, enligt de beslutade målen.

Äldres trygghet

I målet som rör äldres trygghet ska man bland annat satsa på minskad nattfasta och ökad personalkontinuitet, så att antal personal som en hemtjänsttagare möter minskar.

För att klara de andra fokusområdena: Samhällsutveckling i framkant, tillväxt i fokus samt ansvar för hållbar utveckling satsar socialnämnden mer på interna än externa insatser under 2022. Man vill också stärka arbetet för att motverka och synliggöra äldres utsatthet i våld i nära relation.

– Där kommer vi jobba utifrån indikatorer där vi mäter och aktiviteter som synliggör och minskar äldres utsatthet, säger Bohlin-Neuman.

Så ska AME minska behov av stöd och leda till egenförsörjningVar tredje barn i Degerfors lever med låg ekonomisk standard

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanBarnfattigdomDegerforsDegerfors kommunFörsörjningsstödPolitikSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.