Hoppa till huvudinnehållet

Fantasin flödade och bokdrömmen blev till verklighet

Publicerad:
Boken om  Snodden och Mikaela innehåller 28 bilder och texten är på drygt 60 sidor.
Boken om Snodden och Mikaela innehåller 28 bilder och texten är på drygt 60 sidor. Foto: Privat

Christina Dahlström bor i Skärmartorp mellan Karlskoga och Örebro. Hon har jobbat som förskollärare i över 40 år men är numera pensionär. Alldeles nyligen har hon gett ut en barnbok som handlar om myrorna Snodden och Mikaela.

Huvudpersonerna i sagan föddes egentligen för 20 år sedan när hon tillsammans med förskolebarnen var ute i skogen.

Fantasin flödade

– Jag hittade på en berättelse och det var en slump att den handlade just om myror. Jag döpte den ena myran till Snodden och den andra till Mikaela efter ett av barnen på förskolan, berättar Christina Dahlström.

Hennes kollegor hörde berättelsen och rådde henne att skriva ner den.

– Då målade jag inte men det gjorde en av mina vänner så hon hjälpte mig att illustrera.

Christina skicka in manuset till de större förlagen.

– På den tiden skickade man inte via datorn utan via brev. De gillade sagan, tyckte den var trevlig men jag hade inget känt namn så det blev inte aktuellt med någon bok.

Drömmen levde ändå kvar och när en väninna gav ut en roman som hon bekostade själv fick Christina inspiration att göra detsamma.

– Jag ringde upp och ställde frågor till ett tryckeri. De hade ett koncept där man kunde fylla i hur man ville att boken skulle se ut och hur många sidor den ska innehålla. Storleken är viktig, jag ändrade några gånger innan jag kom på att 22 gånger 17 var den bästa storleken. Det är tjocka sidor och man kan torka av den om någon spiller. Det är en väldigt hållbar bok, det var viktigt att tänka på.

Christina Dahlström har skrivit en spännande bok om myror.
Christina Dahlström har skrivit en spännande bok om myror. Foto: Privat

Illustrerade själv

Christina tog ut det bästa ur sina berättelser och har redigerat sagan en del under senaste halvåret. Det är inte samma som jag skrev för 20 år sedan. Jag behövde ändra lite i ordvalet och ibland var det för otydligt vad jag ville ha fram.

Hon valde även att måla sina egna bilder den här gången.

– Jag började måla för 18 år sedan och har utvecklat målandet på olika sätt under åren. Samtidigt som vi flyttade till Skärmartorp anmälde jag mig till en målarkurs. Allt i boken är målat utifrån min fantasi.

Bokens omslag är från en tavla hon målat tidigare.

– Jag offrade den och målade myror på den så den tavlan är körd. Jag kan inte sätta upp den igen, säger hon och skrattar.

Boken passar till barn mellan tre och nio år. I slutet finns några sidor fakta om myror som Christina tagit fram.

– Jag har lagt ner väldigt mycket jobb för att bli nöjd och det blir jag inte i första taget. Jag är inte den som bara sätter mig och tecknar och det blir bra på en gång. Jag måste hålla på ett tag.

Sålt på julmarknader

Boken innehåller 28 bilder och texten är på drygt 60 sidor.

– Det är en kapitelbok. En treåring orkar inte sitta och höra hela boken. Man får läsa lite i taget och det är nog lika om dom läser själva.

Christina har stått med sina böcker och frusit på flera julmarknader.

– Det känns jätteroligt. Jag har sålt en hel del så det har varit värt det. Jag trodde inte själv att jag skulle komma så här långt. Som tur är har jag haft ett par kompisar som stöttat mig när det gäller datorhanteringen.

Förutom Mikaela och Snodden möter läsarna också en snäll och en dum häxa , kloka ugglan Märta, björnen Bamse, förtrollade djur, troll och till slut en prins och en prinsessa och en fest på slottet.

Har du fler böcker på gång?

– Jag har en idé i huvudet men jag vet inte när det blir.

Efter vårt samtal fick Christina veta att hon och Lisbeth Hagsten får dela på 2021 års kulturstipendie för mångåriga engagemang med målarkurser på Edbergs bygdegård i Lekeberg. Någonting som gjorde henne enormt glad.

Artikeltaggar

KarlskogaLitteraturNyheterÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.