Hoppa till huvudinnehållet

Här är de nya lagarna 2022

Publicerad:
Att slänga större föremål som glasflaskor är sedan tidigare belagt med böter. Nu blir det även straffbart att slänga småskräp som fimpar och prillor. Arkivbild.
Att slänga större föremål som glasflaskor är sedan tidigare belagt med böter. Nu blir det även straffbart att slänga småskräp som fimpar och prillor. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Bortslängda prillor och fimpar ska kunna ge böter.

Straffrabatten för unga brottslingar slopas och en myndighet för psykologiskt försvar bildas.

Här är några av de lagar som träder i kraft runt årsskiftet.

Regeringskansliet sammanfattar i skriften "Viktigare lagar och förordningar" några av de viktigaste förändringarna i lagstiftningen det kommande året.

Som vanligt står justitiedepartementet för många nya lagar och lagändringar.

En fråga som diskuterats mycket under de senaste åren är straffrabatten för unga förbrytare. Nu slopas straffreduktionen för personer mellan 18 och 20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. Det rör sig om allvarliga brott som rån, grov misshandel, våldtäkt och mord.

Möjligt döma till livstid

Ändringen innebär att det inte längre krävs starkare skäl än normalt för att döma en ung person till fängelse. Det blir med det också möjligt att döma personen till livstids fängelse.

Samtidigt får polisen genom en ändring i polislagen utökade befogenheter. Polisen ska i förebyggande syfte kunna göra husrannsakan i jakt på vapen och andra farliga föremål i gemensamma utrymmen i eller i anslutning till flerbostadshus.

Straffen för våld och kränkningar i nära relationer skärps. Det innebär att minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från nio månaders fängelse till ett års fängelse. Lagändringarna innebär också bland annat strängare straff för att bryta mot kontaktförbud och att kontaktförbud ska kunna kombineras med elektronisk övervakning.

800 i böter för fimpen

När det gäller lindrigare brott införs en ändring i miljöbalken som gäller de som skräpar ner. Sedan tidigare är det straffbart att slänga glasflaskor, engångsgrillar och andra större föremål omkring sig. Men nu införs straffansvar även för att kasta bort småskräp som cigarettfimpar, snusprillor och tuggummin.

Den som ertappas straffas med böter på 800 kronor.

Vilseledande information

En ny myndighet för att stärka det psykologiska försvaret i Sverige inrättas vid årsskiftet. Tanken är att hjälpa andra myndigheter, verksamheter och befolkningen att identifiera och hantera exempelvis vilseledande information riktad mot landet.

Ändringar i föräldrabalken gör att det blir enklare att fastställa föräldraskap. Om mamman är gift eller registrerad partner med en kvinna kommer den personen automatiskt anses vara förälder. Samma sak gäller när en eller båda makarna ändrat könstillhörighet.

Ogifta föräldrar ska kunna bekräfta föräldraskapet digitalt, utan socialnämndens medverkan.

Under 2022 införs ett förbud för bestick, sugrör, ballongpinnar, tops, omrörare och liknande som består av mer än 15 procent plast. Dessutom förbjuds användningen av konfetti utomhus.

Den som serverar mat och dryck i engångsartiklar ska erbjuda möjlighet att bli serverad i ett flergångsalternativ.

Joakim Magnå/TT

Fakta: Ett urval av lagändringar 2022

Fakta: Ett urval av lagändringar 2022

Skattelättnad för cykelförmån införs för att uppmuntra cykelpendling.

Krav på att byggherrar ska lämna in klimatdeklaration för nya byggnader.

Reklamskatten, som tidigare sänkts i olika steg, avskaffas helt. Syftet är att underlätta för idrottsföreningar.

Nytt statligt stöd införs för bättre mobiluppkoppling i fjärrtågstrafiken.

Skärpta krav på de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet.

Utökade möjligheter att avgöra brottmål i tingsrätt och tvistemål i hovrätt utan huvudförhandling.

Skyddet för hyresgäster i utsatta situationer, exempelvis brand, stärks.

Ett starkare skydd för väljares integritet i vallokalen innebär bland annat större tydlighet om hanteringen av valsedlar.

Public service-avgiften sänks till som högst 1 328 kronor per person och år.

Regeringen får möjlighet att pröva en tidsbegränsade tillståndsansökan för att bryta kalksten.

Taket för sjukpenninggrundade inkomst i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet. Även garantinivån i sjukersättningen och aktivitetsersättningen höjs.

Det maximala bostadstillägget för pensionärer och sjukskrivna höjs till 7 500 kronor per månad för ogifta och till 3 750 kronor för gifta.

Underhållsstödet till barn i åldern sju till tio år höjs från och med augusti till 1 823 kronor per månad.

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEkonomiJuridikPolitikSamhälleSkatterSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.