Hoppa till huvudinnehållet

Nätpolarna ingår samarbete med Friends: ”Varit på gång ett tag”

Publicerad:
Niclas Lagerstam, Anna Blomquist och Martin Bröms får hjälp med utbildningen framöver.
Niclas Lagerstam, Anna Blomquist och Martin Bröms får hjälp med utbildningen framöver. Foto: My Newsdesk

Nätpolarna har ingått ett nytt samarbete – med stiftelsen Friends.

Tanken är att landets största kraft mot mobbning skall hjälpa till med att utbilda projektmedarbetarna, för att kunna göra bättre riktade insatser mot skolan.

– De kommer att göra en hel del utbildningar med oss så att vi kan vidareutbilda elever och personal. Vi kommer att utveckla det samarbetet mer under våren men vi hoppas naturligtvis på ett långsiktigt samarbete, säger projektledare Niclas Lagerstam.

Samarbetet har varit på gång under en tid men fick en tydlig knuff i ryggen i och med ett specifikt seminarium tidigare under hösten.

– Vi hade en dialog redan när vi drog igång det här och jag personligen har jobbat med dem under många år tidigare, inte minst genom Let´s make love great again. Det var en naturlig koppling att lägga på dem i det här projektet och under hösten kom vi fram till att det var rätt läge att ta steget.

– Det var när vi var i Stockholm och deltog i World Anti-Bullying Forum, i början av november, som vi kände att det var rätt läge att göra slag i saken.

Smygstart

Tanken är alltså att Friends ska bidra med utbildning som stärker Nätpolarnas egen, utbildning.

– Vi kommer fortsatt att göra det praktiska arbetet på plats. Min målsättning är att Nätpolarna skall finnas på fler orter runt om i landet och då blir det naturligt att ha kopplat in Friends redan nu, och låta Karlskoga bli den första orten som får ta del av deras kunskap.

– Våra första utbildningar med Friends, på plats här i Karlskoga, kommer att vara vecka åtta men vi kommer även att starta upp med lite webbaserade grejer innan dess.

Rent ekonomiskt, vad pratar vi för summa för att plocka in dem som aktör?

– Ekonomiskt är det inte särskilt mycket nu i ett förstaläge utan det håller sig inom den budget vi har för utbildning. Exakt summa som vi landar på får vi se efter nästa år, beroende på hur mycket vi väljer att involvera dem.

– Superkul och roligt att få ha dem med på banan och framförallt bra för skolorna och alla inblandade. Finns inga nackdelar med det här utan det är bara vinnare i den här dealen.

Vill bredda fokus

Patrik Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna, har en motion som nu cirkulerar runt i nämnderna där han yrkar på att Nätpolarna som projekt skall avslutas. Nyström har länge efterfrågat att Friends i stället skall ta över frågan.

– Vi har lobbat för dem tidigare men jag skulle kunna lobba för vem som helst så länge vi får in en professionell aktör. Sett till den senaste tidens utveckling i frågan så är jag inte förvånad att de väljer att plocka in dem men det borde ju definitivt ha skett tidigare.

I grund och botten, säger Nyström, handlar det om att se till skolans bästa.

– Jag ser givetvis positivt på att de kommer in nu för jag hoppas man får en organisation på plats där det verkligen synkar med skolan och alla inblandade. Jag hade önskat mig ett betydligt bättre resultat än det som kommit fram under det här året. De har säkert gjort så gott de kunnat med den personal de har men för de pengarna de har fått så måste man kunna kräva en annan insats.

– Det är synd att de inte ville vara lyhörda för detta redan från början, innan det började spåra åt fel håll.

Nyström efterlyser också en ett bredare fokus än det som gäller i dag.

– Projektet blev fel från början när man enbart riktade in sig på näthat och inte lade något fokus på den fysiska och mentala mobbning som sker ute på skolorna. Med det sagt är Friends en bra aktör och de kan förhoppningsvis få till en bra effekt, men jag skulle vilja se att Nätpolarna får ett bättre samarbete med skolförvaltningen och att man skulle kunna driva det "in-house", i kommunens regi.


Tidningen har sökt Friends för att få deras syn på saken, men utan framgång.

Artikeltaggar

FriendsKarlskogaKarlskoga kommun (org)MobbningNätpolarnaNiclas LagerstamPatrik NyströmSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.