Anki Ljungh: Gott nytt år!

Familj
PUBLICERAD:
Ett nytt år, ett oskrivet blad!

Vad ska jag fylla det med? När vi är unga har vi stora framrutor. En oändlighet av framtid. Ju äldre vi blir, desto större blir backspeglarna men förhoppningsvis har erfarenheten gett oss både vishet och perspektiv.

Inför ett nytt år bör vi stanna upp. Vi behöver granska våra prioriteringar och värderingar, kanske väcka frågan om meningen med livet.

Wilfred Stinnesen var en karmelitermunk som sökte svar på de frågorna. ”Gud har skapat dig, han har i ditt innersta väsen lagt ner en riktning mot honom själv. Hjärtat fortsätter sitt oroliga sökande tills det finner vila i Gud. Gud är kärlek, kärlek är att utge sig själv, sade han.

En gammal man, jag läste om, säger att han varje kväll ber om att få spela roll i någon annans liv imorgon. Meningen med livet är relationer. Det som sker mellan mig och andra människor är det som skänker glädje.

För många år sedan var jag med i ett sammanhang där moder Theresa fanns med. Denna lilla kvinna hade i klosterskolan fått ett omdöme från sin Abbot att hon var så skör och opraktisk att hon knappast skulle bli till användning någonstans. Alla som känner till hennes arbete bland döende hemlösa i Calcuttas slum vet att det var en felaktig diagnos.

Den gången jag såg och lyssnade till henne, steg hon in i ett forum med flera tusen personer. Liten var hon men hon lyste upp hela salen med sin lågmälda närvaro.

Varför? Hon var sig själv, helt trygg i att vara människa. Hon hade stor integritet, hade inget behov av andras applåder. Hon var på rätt plats. Hon hade hittat sin mening med livet. Hon fanns hos de utstötta i deras svåraste situationer.

”Se jag gör allting nytt” säger Gud i bibelns sista kapitel. Det behöver inte nödvändigtvis handla om yttre omständigheter utan om vår inställning, vårt sätt att reagera på det vi möter. Våra liv kan förnyas om och om igen! Ett riktigt gott 2021 önskas ni alla.

Anki Ljungh

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.