Hoppa till huvudinnehållet

Kraftigt ökad smittspridning under nyårsveckan

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Många insjuknade i covid-19 förra veckan.
Många insjuknade i covid-19 förra veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Under vecka 52 upptäcktes över 1000 fler nya fall av covid-19 i Örebro län jämfört med veckan innan. Framför allt insjuknade personer mellan 20–29 år, samt ovaccinerade.

1 860 fall upptäcktes i länet vecka 52, jämfört med 700 vecka 51. Åldersgruppen 20–29 drabbades värst, följt av 30–39-åringar och 40–59-åringar. Dessutom var det flesta smittade ovaccinerade.

Den kraftigt ökade smittspridningen förklaras av omikron, som nu dominerar i samhället.

– Det gör att vi alla nu behöver ställa om mentalt och förhålla oss till det faktum att vi har en virusvariant som är mer smittsam än tidigare. Det är otroligt viktigt att vara hemma vid symtom, att ta prov och att följa de restriktioner som gäller, även om man är vaccinerad, säger Gunlög Rasmussen, Region Örebro läns smittskyddsläkare.

89 procent av länets befolkning har fått minst en dos vaccin, 87 procent minst två doser och 35 procent tre. Tolv personer behöver sjukhusvård, varav en intensivvård.

Artikeltaggar

Gunlög RasmussenVård och omsorgÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.