Hoppa till huvudinnehållet

Nu rullar kloten och faller käglorna i bowlinghallen igen

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Foto: Kajsa Juslin

Så har Degerfors bowlinghall återöppnats, i ny regi. De nya arrendatorerna har i dagarna mötts av bowlare som utbrister ”äntligen!”

I ungefär ett års tid har bowlinghallen varit stängd sedan Degerfors Bowling & Nöje AB gick i konkurs.

I april i fjol befarade en del bowlare att hallen skulle göras om till omklädningsrum, som rykten hade gjort gällande. Det fick bland andra pensionärsklubben BK Spärr att gå i taket.

Om klubben skulle bli ”hemlös” skulle det vara katastrofalt socialt sett, då det för en del pensionärer var enda chansen att träffa andra människor.

Därefter följde oenighet mellan Degerforsbyggen och den konkursdrabbade ägaren om vem som ägde själva anläggningen i hallen.

Spelarna i BK Spärr är nöjda med hallens återöppnande. De ligger i hårdträning inför länsserien och kan nu göra det på banor de är mer vana vid. Här syns Rune Isaksson i full aktion.
Spelarna i BK Spärr är nöjda med hallens återöppnande. De ligger i hårdträning inför länsserien och kan nu göra det på banor de är mer vana vid. Här syns Rune Isaksson i full aktion. Foto: Kajsa Juslin

På försommaren hade frågan retts ut och det visade sig att konkursboet ägde anläggningen, som kommunen beslutade att gå in och köpa tillbaka. Genom det kunde man möjliggöra för nya intressenter att ta över driften, för något omklädningsrum skulle där inte bli.

Prova annat

Senare under året blev det klart med nya intressenter, som dock legat lågt då de inte visste när de skulle kunna öppna. På nyårsdagen blev det av och Tord och Nina Johansson har under dessa dagar mötts av glada bowlare som kommit till bowlinghallen.

– Vi kommer ha öppet alla dagar utom måndagar och ska försöka att ha öppet lite senare på kvällarna, säger Tord Johansson som tillsammans med sin fru Nina ska driva hallen.

Han har konsultföretag sen tidigare, en ingenjörsfirma och har jobbat som konsult i tio år inom storindustrin och läkemedelsindustrin. Nu ska han gå ner lite i tid för att hinna med bowlinghallen.

– Vi har varit en del i hallen förut, sen många år spelar vi Korpspel, säger Tord.

Tord och Nina Johansson, till höger i bild, har tagit över i Degerfors bowlinghall och nyöppnade hallen på årets första dag. Marianne Nyström, Berndt Hornelid och Gerd Andersson tycker det är jätteroligt.
Tord och Nina Johansson, till höger i bild, har tagit över i Degerfors bowlinghall och nyöppnade hallen på årets första dag. Marianne Nyström, Berndt Hornelid och Gerd Andersson tycker det är jätteroligt. Foto: Kajsa Juslin

Nina har jobbat inom vården i Degerfors kommun de senaste 20 åren, varav de tre senaste i nattpatrullen. Nu sade hon upp sig från sitt jobb.

– Jag ville prova nåt annat innan jag går i pension och när vi fick chansen slog vi till direkt. För mig känns det som en nykick och hade jag inte provat det så hade jag ångrat mig, säger Nina.

På hemmaplan igen

– Det här är jättebra! Vi har väntat nästan ett år på det här. Visst, vi har tränat och haft matcher i Karlskoga och de har ställt upp bra där, säger Vera Hansen och Britt Järnberg som är medlemmar i BK Spärr, som tränar inför stundande länsserie som drar igång nästa vecka.

– Gemenskapen och att man håller igång och tränar och så bara det här att få fika och prata tillsammans, det betyder oerhört mycket, säger de vidare.

Degerforsbyggen har uppdaterat hallen med nya skärmar och scoringsystem.
Degerforsbyggen har uppdaterat hallen med nya skärmar och scoringsystem. Foto: Kajsa Juslin

Detsamma säger klubbens kassör, Marianne Nyström:

– Det här känns jättebra, gamla rutiner igen och få träffa alla samtidigt i klubben, säger hon och kastar iväg sitt klot mot käglorna.

– Det är väldigt lyckat. Det bästa med att spela på hemmaplan är att vi känner banorna och så slipper man ju åka, det är klimatsmart om man ser det så, säger klubbordförande Anders Hegestad.

Lönsamhet

På frågan hur stor omsättning som behövs för att det ska kunna bära sig, svarar Tord:

– Vi behöver nästan dubbla omsättningen.

De tror att det ska vara möjligt genom en rad faktorer.

– Vi har ett brinnande intresse att driva bowlinghallen och har företagsvana sen tidigare. Vi har bra samarbete med JPM Bowling i Karlskoga och ska ta efter deras koncept med familjebowling på söndagar, då familjer får spela till rätt hyggligt pris. Det hoppas vi ger mersmak hos både barn och föräldrar, säger Tord och fortsätter:

– Sen vill skolan komma hit och spela lite nu och då. Det talade rektorn Lennart Vestervall om då han var inom hallen och många ungdomar drar sig hit, i synnerhet då det är dåligt väder. Vi hade ett gäng ungdomar inne häromdagen, så det är riktigt roligt.

Nina Johansson sade upp sig från vårdjobbet för att satsa på bowlinghallen där hon bland annat kommer se till att det finns hembakat att servera. Den här dagen har dock dottern Malin Johansson bakat.
Nina Johansson sade upp sig från vårdjobbet för att satsa på bowlinghallen där hon bland annat kommer se till att det finns hembakat att servera. Den här dagen har dock dottern Malin Johansson bakat. Foto: Kajsa Juslin

Nina har förflutet i konditoribranschen, då hennes föräldrar drev Reinholds konditori i Karlskoga, där hon började jobba efter skolan. Även dottern Malin Johansson gillar att baka. Så det mesta av brödet som serveras i fiket kommer vara hembakat.

– Ni får väl se till att inte ha alltför mycket gott här, sa rektorn och även skolans bespisningspersonal till oss, berättar Nina och ler.

Moderniserat

De säger att Degerforsbyggen också hjälpt till med att uppdatera utrustningen rejält, då såväl skärmar som scoring system är helt nytt. Däremot är banor och maskiner desamma, då de enligt uppgift håller hög standard.

Tord Johansson kommer delvis fortsätta jobba som konsult i läkemedelsindustrin samtidigt som han hjälper till i bowlinghallen.
Tord Johansson kommer delvis fortsätta jobba som konsult i läkemedelsindustrin samtidigt som han hjälper till i bowlinghallen. Foto: Kajsa Juslin

Tord säger att de kommer hålla väldigt låg budget inledningsvis, han kommer själv inte ta ut lön till en början. Däremot vill de kunna anlita Niklas Kjellman, som jobbat där i drygt 15 år, då han kan hallen och även spelar bowling själv.

När sommaruppehållet kommer har de tänkt måla och rusta upp vissa delar, som de sedan övertagandet inte hunnit med. Ett lekrum har redan fixats till, där det tidigare fanns bollhav finns nu lekspis, bord och färgkritor med mera.

– Vi har bara fått positiv feedback och vi hoppas det håller i sig, säger Nina Johansson.

Kloten rullar och käglorna faller i Degerfors bowlinghall igen.
Kloten rullar och käglorna faller i Degerfors bowlinghall igen. Foto: Kajsa Juslin

Läs också

Artikeltaggar

BK SpärrBowlingDegerforsDegerfors bowlingJPM BowlingNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.