Hoppa till huvudinnehållet

Bostadspriserna föll något i december

Publicerad:
Bostadspriserna föll något i december
Bostadspriserna föll något i december Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Priserna på villor och lägenheter sjönk i alla landets regioner i december. Sett till hela 2021 har dock priserna gått upp flera procent i Mellansverige.

Läs också:

Villapriserna i Örebro län steg tredje mest i landet senaste decenniet

Priserna på lägenheter har sjunkit en halv procent i december, drygt en procent de senaste tre månaderna och stigit strax över åtta procent i Mellansverige totalt sett under 2021.

Villapriserna har i sin tur sjunkit strax över en halv procent i december och drygt två procent under 2021:s tre sista månader. Sett hela året har priserna på villor dock ökat med över 15 procent.

Villapriserna sjönk i alla regioner, allra mest i Göteborg och norra Sverige, i december och lägenhetspriserna sjönk i fyra av sex regioner och mest i norra Sverige.

Under max

Det visar prisindex från banken SBAB och bostadssajten Booli.

– Med undantag för Göteborg, ligger lägenhetspriserna under all time high i samtliga regioner. De senaste tre månaderna har lägenhetspriserna fallit med nästan sex procent i norra Sverige. Här sticker prisfallet ut jämfört med övriga regioner, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Prisnedgångarna anses dock vara förväntade.

– December är en månad då det normalt är lugnare på bostadsmarknaden. Men prisnedgångarna i Göteborg och norra Sverige är dock relativt stora, säger Robert Boije.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadÖrebro länSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.