Anki Ljungh: En rakryggad förebild har lämnat oss!

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Godhet har makt över ondskan, kärlek bekämpar hat.

Ljuset upplyser mörkret, livet segrar till sist” Denna psalm skrevs av biskop Desmond Tutu som tillsammans med Nelson Mandela kämpade mot apartheidsystemet i Sydafrika. Den 26 december 2021 dog Desmond Tutu i sitt hem i Kapstaden. Han blev 90 år.

Många omdömen har fällts sen dess, över hela världen. En profet, en människorättskämpe, en tidig ståuppare.

Jonas Gardell skriver att ”Desmond Tutu var en av de där sällsynta människorna som rakt igenom utstrålade godhet. Som aldrig böjde sig men ändå aldrig blev för hård. Som alltid tog ställning men på samma gång ändå alltid sökte dialog.”

Biskopen hade ett stort personligt mod och en omvittnad humor. Det berättas att när polisen stormade in i Kapstadens katedral trotsade han dem genom att dansa genom kyrkan. Hans hållning var alltid ickevåldets. 1984 fick han Nobels fredspris. I början av 90-talet föll apartheidsystemet och Nilson Mandela blev president. Han utsåg teologen Tutu att leda sanningskommissionen. Förlåtelse och försoning blev ledord för Desmond Tutu för att hantera de djupa sår som apartheidtiden fört med sig.

Utrikesminister Ann Linde skrev i sociala media om en pragmatisk ledare som hade en nyckelroll i kampen för fred och stabilitet. Ärkebiskop Antje Jackelen kontrade med: ” En pragmatisk ledare enligt det offentliga Sverige. En andlig ledare för resten av världen.”

Hur är det med mitt eget mod, tänker jag? Orkar jag stå upp för människor vars värdighet förnekas av samhället, om min moraliska hållning innebär att jag blir hånad av samhällets elit och av mina egna vänner, att jag drabbas av nedsättande etiketter för min hållning. Tyvärr är det sanna svaret nedslående och därför behöver jag goda förebilder och modiga människor att följa.

Anki Ljungh

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.