Hoppa till huvudinnehållet

Covid rör om i Karlskoga församling: ”Det är inte läge att locka en massa folk”

Publicerad:
Leif Helge på Karlskoga församling berättar om hur man anpassar sig efter smittspridningen.

Luncherna på Café 39:an skjuts på framtiden, konserten med Kent Lundberg ställs in och högmässa blir gudstjänst utan nattvard. Det är några av förändringarna som blir när nya restriktioner trätt i kraft.

Pandemin har kopplat nytt grepp och från den 12 januari gäller nya restriktioner. För Karlskoga församlings verksamhet innebär detta en del förändringar.

– Det är samma restriktioner som gäller nu som gällt tidigare. Istället för att starta upp med luncherna på 39:an så skjuter vi på det till februari.

Stickcafé och andra grupper får också pausa.

– Cafeét har glesat ut borden och har enbart sittande gäster. Det är snabba puckar, vi håller på för fullt att göra justeringar i bokningarna. Vi har precis blåst av en konsert med Kent Lundberg som skulle ha varit på söndag i Karlskoga kyrka. Det är inte läge att locka en massa folk i ny lokal med den utveckling som är med smittspridningen. Det är värre nu än det har varit på ett år, säger Leif Helge, informatör i Karlskoga församling.

Spelas in

Andra ändringar är att högmässa blir gudstjänst, det vill säga ingen nattvard tillsvidare. Gudstjänsterna kommer att spelas in varje vecka från och med vecka tre och filmerna finns på svenska kyrkans hemsida och på församlingens facebooksida.

Morgonbönen i Karlskoga kyrka startade den 12 januari men utan efterföljande frukost på 39:an.

Gudstjänsten som skulle äga rum i Söderkyrkan söndagen den 16 januari ställs in.

Det kommer att bli vaccinpasskontroll för arrangemang med över 50 personer och all gruppverksamhet pausar tillsvidare.

På öppna förskolan i Österledskyrkan kommer det att ske vaccinpasskontroll för alla över 18 år.

– Det är den som hyr våra lokaler som bär ansvaret för att restriktioner efterföljs.

Åtgärder som infördes den 12 januari 2022

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus utan vaccinationsbevis införs ett tak på max 50 personer. Fortsatt gäller de nuvarande rekommendationerna om enbart sittande publik, max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap.

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 50 deltagare där vaccinationsbevis används införs krav på max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap. Fortsatt gäller endast sittande publik.

Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts.

När det gäller privata sammankomster som genomförs i lokaler för uthyrning, till exempel festlokaler eller festbåtar, har Folkhälsomyndigheten inkommit med en hemställan till regeringen om att gränsen för privata sammankomster behöver sänkas till 20 personer (från 50 personer).

Läs även:

Öppna förskolan inför covidpass

Artikeltaggar

Café 39:anCoronavirusetKarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaLeif HelgeNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.