Solveig Olsson: Mjukgörare i vardagen

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När farfar åker skridskor på Nobeltorgets is kanske vi kan sjunga denna vinter.

Om det blir någon riktig vinter så isen ligger kvar. Annars får man ta till konstis som säkert inte är så klimatsmart. Då går det åt el. Hur går det ihop med kommunens miljöprogram där man ska arbeta för en bra trivsel och samtidigt få till stånd ett hållbart Karlskoga? Jag har inget emot spolade isbanor ute i bostadsområdena när vädret tillåter så barnen kan röra på sig och ha roligt. Själv är jag uppvuxen på skrantaisen där högstadieskolan nu ligger. En aktivitet i trygg närhet till bostaden och där föräldrarna visste var barnen var. Vilka föräldrar släpper iväg sina 8-9-åringar ensamma till torget i dagens trafik?

Men det finns värre saker att ta itu med inför det nya året. Numera har barnen ytterkläder som är både smuts- och vattenavstötande. Också vi vuxna. Man kan hitta olika klädesplagg i affärerna med den egenskapen. Inte bara fritidskläder. I senaste numret av Forskning och Framsteg redovisas vad dessa ämnen är. De kemiska ämnena går under namnet PFAS eller evighetsmolekylen och finns i mycket som vi inte vet om. Mjukgörare i möbler, mattor, bilklädslar, rengöringsmedel, stekpannor, pizzakartonger, smink och brandskum. Dessa ämnen utgör risker av olika slag som cancerrisker, tidiga missfall, leversjukdomar och höga kolesterolvärden.

Militären använder PFAS-haltigt brandskum som ger föroreningar i mark och vatten. Ingen nationell analys av dricksvatten har gjorts men PFAS hittades i dricksvattnet i en brunn i Kallinge, Blekinge nära Ronneby flygflottilj. Kallinge är värst drabbat. Den brunnen innehöll 22 000 nanogram PFAS per liter och 6000 i det färdiga dricksvattnet, högst i världen. Riktvärde 90 nanogram per liter. Vissa personer i kommunen har mer än 100 gånger riktvärdet i blodet. Även Uppsala, Halmstad och Tullinge är drabbat.

De här ämnena började användas för 70 år sedan. Redan 1955 visste forskarna att PFAS binder proteiner i blodet och några år senare kunde man konstatera negativa hälsoeffekter i djurförsök.

EU jobbar på en lagstiftning som ska förbjuda evighetsmolekylen. Med väl känt motstånd från industrilobbyn. Nu har man hittat metoder så man kan göra en helhetsbild av sådana produkter som PFAS. Hittills har kemikaliemyndigheterna tittat på ett ämne i taget men synergieffekterna (vad som händer när kemiska ämnen blandas) har man inte kunnat mäta. Det kan de i dag och i artikeln nämns två svenskar som jobbar med detta, professor Carl-Gustaf Bornehag vid Karlstads Universitet och Jenny Ivarsson på Kemikalieinspektionen. Hon är med och förbereder lagförslaget till EU.

Självklart ska Karlskoga kommun snarast se till att få fart på miljöprogrammet. Det är vårt lilla bidrag. EU med Bornehag och Ivarsson arbetar med de globala PFAS-ämnena. Det ger åtminstone mig ett visst hopp.

Solveig Olsson, Klimatnätverket

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.