Hoppa till huvudinnehållet

Moelven planerar för ny pelletsfabrik

Publicerad:
Valåsens sågverk.
Valåsens sågverk.

Moelven undersöker möjligheten att bygga en ny pelletsfabrik. En möjlig placering av fabriken är vid sågverket i Valåsen i Karlskoga.

I somras kom beskedet att Moelven under de närmaste åren ska investera 600 miljoner kronor i Moelven Valåsen AB och Moelven Edanesågen AB.

I Karlskoga har man investerat 60 miljoner i en ny elcentral och man ska satsa ytterligare 185 miljoner kronor på att byta ut en såglinje. Bytet kommer att innebära att man kan köra mer timmer genom linjen.

Investeringarna leder till ökad produktion, vilket i sin tur leder till mer sågspån. Moelven vill så klart ta hand om spånet på bästa sätt och ser därför över möjligheten att bygga en pelletsfabrik. Man undersöker också var man skulle kunna uppföra en sådan fabrik. Det kan bli vid något av sågverken i Valåsen eller Edane i Värmland.

I dag går spånet från Valåsen till en rad olika destinationer.

Thomas Haglund, vd för Moelven Valåsen, vill inte spekulera i hur en eventuell pelletsfabrik skulle påverka sågverket, oavsett om fabriken skulle placeras i Karlskoga eller ej..

– Jag är inte alls inblandad i det projektet, konstaterar han.

I Norge har Moelven relativt nyligen uppfört en pelletsfabrik, detta efter att ha utökat kapaciteten på ett sågverk i landet.

Läs mer:

600 miljoner satsas på Moelvens sågverk: ”Vi är jättestolta och glada”

Artikeltaggar

KarlskogaMoelven Valåsen ABNäringslivNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.