Hoppa till huvudinnehållet

Måns Möller: ”Det är i Karlskoga det ska hända”

Publicerad:
Komikern Måns Möller blir katten bland hermelinerna när Diggiloo har Sverigeturné.
Komikern Måns Möller blir katten bland hermelinerna när Diggiloo har Sverigeturné. Foto: Stina Stjernkvist/TT

När Diggiloo ger sig ut på turné kommer han vara katten bland hermelinerna, men vad inte hermelinerna vet är att även katten kan ta ton.

Det har gått 32 år sedan han satte upp sin första stora föreställning ” Jävla 70-talister” tillsammans med David Batra, Thomas Järvheden och Johan Glans. Föreställningen blev en publiksuccé och framtiden som komiker var utstakad.

– Jag var yngst i Sverige när jag började. Då var det Johan Glans och David Batra som hade börjat och sen kom jag. Vi var liksom nästa generation efter Babben, Adde och Lenny med flera, säger Måns Möller.

Uppdragen har sedan avlöst varandra och standupföreställningarna har varvats med allt från sketcher i olika tv-program till uppdrag som programledare i tv-rutan.

Många av de namn han jobbat med genom åren återkommer och han säger att komiker i branschen har en trevlig jargong sinsemellan.

– Ja, jag tycker generellt att dom i branschen är schyssta, men det är klart att man bollar skämt med dom man har lite samma humor som. Just nu bollar jag mycket med Patrik Larsson (Karsten Torebjer) och Özz Nûjen, säger Måns.

Frontfigur

Att Möller under skolåren gått Adolf Fredriks musikklasser och senare Stockholms musikgymnasium verkar ha gått de flesta förbi, iallafall om man får tro honom själv.

– Du är den enda journalisten idag som har nosat upp det här, säger han och skrattar.

Betyder det här avslöjandet att vi kan vänta oss ett musiknummer på Diggiloo i sommar?

– Det är klart att jag har hemliga drömmar. Det vore jävligt kul om både Robin (Bengtsson), Liam (Liamoo) och John (Lundvik), som alla är med i Mello nu, om man fick tvinga dom att doa mig. Så jag får stå längst fram och sjunga, det vore ju skitkul, säger Måns.

Så det kan hända på Diggilooscenen, i Karlskoga?

– Exakt! Det är där det ska hända, svarar Möller blixtsnabbt.

Han har lite erfarenhet av Karlskoga sedan tidigare. Bland annat under en av sina cykelturer för att samla in pengar till den stiftelse som han grundat, Viggo foundation.

– Jag vet Bofors. Och i cykelaffären där jag var, det är den enda cykelaffären jag har varit i där man både säljer cyklar och gräsklippare.

Måns Möller och Christer Skogh i mål efter tio raka Vasalopp till förmån för Viggo foundation.
Måns Möller och Christer Skogh i mål efter tio raka Vasalopp till förmån för Viggo foundation. Foto: Nisse Schmidt/TT

Stiftelse

Sedan 2015 har han arbetat mycket för den stiftelse som han grundat i sin son Viggos namn.

Viggo har en autismdiagnos och Måns har engagerat sig mycket för att samla in pengar som sedan delas ut till föreningar med ett specifikt ändamål.

– Målet är att få igång föreningar att starta lag för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, så kallad NPF. Jag kommer inte kunna rädda hela världen, men vi kan kanske hjälpa några på vägen, säger han.

Orsaken till att han valt en sportinriktning på sin stiftelse är inte alls för att Viggo är speciellt sportintresserad utan grundar sig helt på vad forskning visat.

– Man har gjort mätningar på koncentrationsförmågan före och efter att man fått röra på sig 30 minuter. Det gör mycket för de här barnen. Barn med NPF behöver det lite extra. Det har inte att göra med att Viggo gillar det, utan mer att vi märkt att han funkar bättre när vi satsar på rörelse, berättar Måns.

Som stiftelsen inbjuder till gör Måns olika sportsliga utmaningar och samlar på så vis in pengar. Han har cyklat genom USA, han har åkt tio Vasalopp på lika många dagar och han har tagit en plats i Guinness rekordbok när han cyklade 600 mil på 29 dagar.

Diggilooartisterna förebereder sig inför den kommande turnén.
Diggilooartisterna förebereder sig inför den kommande turnén.

”Starstrucked”

Trots tuffa sportutmaningar så ser han sig inte själv som ett inbitet träningsfreak.

– Jag är tyvärr en periodare och orkar bara hålla på när jag har uppsatta mål. Däremellan ligger jag i ett halvår och äter chips, säger Måns och fortsätter skrattandes:

– Jag önskar att jag hade haft lite mer kontinuitet. Jag brukar säga så här att man vet när ens förhållande nått botten av sunkighet när man vet att den blöta fläcken i sängen består av Ben och jerry-glass.

Under våren ska han ut på turnén ”Världens historia” med nämnda Özz Nûjen, samtidigt ska han skriva sina nummer till Diggiloo.

Har du någon personlig favorit bland årets artister?

– Alltså jag blev ju ”starstrucked” när jag såg att Sanne Salomonsen ska vara med. Hon är ju en barndomsidol så det var häftigt, avslutar Måns.

Måns Möller och resten av Diggiloo kommer till Badhusplan i Karlskoga den 5 augusti.

Liamoo längtar efter att få komma ut på Diggilooturnén

Artikeltaggar

DiggilooKarlskogaMåns MöllerNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.