Till Minne av Sten Lindstedt

Familj
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK PERSSON

Sten Lindstedt, Karlskoga, har avlidit i en ålder av 100 år. Närmast anhöriga är sönerna Gunnar, Bosse, Olle och Erik med familjer.

Minnena från Skänninge var det som levde kvar längst hos honom. ”Jag tog på mig skridskorna hemma i köket och gick sedan ut på gatan och åkte nedför Pukebacken och ut på dammen i Skenaån”, berättade han på annandag jul. En vecka senare somnade han in utan att vara sjuk och fortfarande för det mesta klar i tankarna. Men han hade slutat äta och tyckte nog att nu var det dags. De sista två åren sedan hans hustru Elna Lindstedt (1921-2019) gått bort var ensamma och han skrev ibland lite bittert i almanackan ”inget har hänt”.

Sten och Elna träffades redan i småskolan. Elna berättade att hon hade beundrat hans gröna cykel. Småstaden Skänninge under deras uppväxt på 1920-talet blev i minnena något av en idyll där alla kände alla. Under de sista åren satt de ofta vid köksbordet i Karlskoga och mindes alla äventyr som funnits där. Stens pappa Arvid Lindstedt drev under fyrtio år Skenninge Mekaniska verkstad och efter ingenjörsexamen i Örebro började även Sten jobba i företaget. Sten och Elna gifte sig 1950 och familjen utökades snabbt, tre söner föddes i Skänninge och den fjärde sedan de flyttat till Karlskoga.

Det var nog tänkt att Sten skulle ta över sin fars firma, men i början på 1960-talet under den stora byggboomen hade radiatorfabriken de startat svårt att konkurrera. Sten fick i stället arbete på AB Bofors som då var inne i sitt mest expansiva skede. Sedan yngste sonen Erik fötts 1964 började även Elna yrkesarbeta som barnmorska. Hennes omvårdnad av alla unga mammor var stor och Elna fick trogna vänner över allt. Deras yrkesliv pågick fram till början av 1980-talet och därefter fick de leva ett nästan lika långt liv som pensionärer. För Sten blev golf det stora intresset och han var med och byggde upp Karlskoga Golfklubb. Elna lade ner mycket tid på handarbete och hon läste böcker. Men mest ägnade de sig åt varandra och delade vardagen när livet så småningom stannade av och de blev gamla. Under hela livet var de småstadsmänniskor, trygga och anspråkslösa, kanske var det därigenom de fick nästan hundra lyckliga år tillsammans.

Gunnar Lindstedt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.