Insändarsvar: Vi jobbar idogt med ett damlag

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent får svar om damhockey i BIK Karlskoga.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svar på insändare ”Var är damlaget BIK Karlskoga?”

Hej Monica A!

Tack för din fråga om varför BIK Karlskoga inte har något damlag.

Insändaren som besvaras:

I BIK Karlskoga månar vi om alla Stolta BIK:are. Vi vill väldigt gärna ha ett damlag men detta är inte något man bara startar. Först och främst måste man bygga upp en bred ungdomsverksamhet så att klubben på sikt får tillräckligt många spelare för att få ihop till den spelartrupp som krävs. Där är vi inte än, men vi arbetar idogt med det.

Glädjande nog har BIK Karlskoga Ungdom en växande tjejverksamhet med några lite större årskullar som börjar närma sig juniorspel. BIK Karlskoga Ungdom samarbetar med Hällefors och Örebro för att våra äldsta tjejer (som alltså fortfarande är juniorer) ska få spela seniordamhockey. Där spelar i nuläget fem tjejer med koppling till BIK. BIK Karlskoga Ungdoms tjejer spelar även i en U16-serie där äldre spelare kan delta på dispens. Så möjlighet att spela finns även för våra äldre spelare.

Vi i BIK Karlskoga lyfter gärna fram våra tjejer i olika sammanhang, till exempel i artiklar och i en huvudroll under Ladies Hockey Night. De har givetvis egna mentorer från A-laget, precis som övriga ungdomslag. Vad gäller det ekonomiska och sponsring hör de, som sagt, till BIK Karlskoga Ungdom som är en fristående förening som inte vi styr över.

Ännu en satsning som vi i BIK Karlskoga har gjort för att fler tjejer ska kunna fortsätta spela och satsa på sin sport är att starta ytterligare ett hockeygymnasium (LIP) dit våra lokala spelare kan söka. Där studerar i den första kullen två tjejer, vilket är fantastiskt kul men förstås inte räcker för att starta ett damlag. Förhoppningsvis får vi fler sökande för varje år, vilket tar oss närmare vårt mål. Men när vi startar ett damlag måste det ska vara en satsning som är hållbar på lång sikt, genom en stabil tillväxt. Det har vi lärt oss genom tidigare försök med ett damlag.

Ni som har frågor angående dam/-tjejhockey får gärna höra av er direkt till Jerry Lindgren, som är både verksamhetsansvarig i BIK Karlskoga Ungdom och ordförande i Dam/tjej-kommittén i Värmlands Ishockeyförbund. Det gäller också tjejer som är sugna på att spela i BIK Karlskoga – oavsett om ni är nybörjare eller har tidigare erfarenhet!

Vänligen, BIK Karlskoga och BIK Karlskoga Ungdom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.