Leif Helge: Sugen på att chansa lite till?

Familj
PUBLICERAD:
Nu tänker jag faktiskt inte bara på rattfyllon och drogmissbrukare i alla åldrar och samhällskategorier som spelar med sitt eget och andras liv som insats på våra vägar, människor vars omdöme är till lika delar skrämmande som ofattbart.

Nej, jag tänker på att det mer allmänt känns väldigt trendigt att obstinat vägra låta sig styras av auktoritär maktutövning. Under parollen ”ingen ska säga åt mig vad jag ska göra” marscherar man ständigt framåt mot nya mål för att trotsa vetenskap och myndighetsbeslut. Vi andra som inte riktigt känner denna drift att obstruera fortsätter istället att följa riksdagsbeslut av demokratiskt folkvalda representanter och känner oss lite mer trygga med denna ordning som nu firar etthundra år.

Jag retar upp mig på ett inslag när en vaccinkritisk kulturdebattör bjuds in till TV´s morgonsoffa att argumentera mot en erkänd virusforskare och professor som vigt hela sitt liv åt ämnet. I det här fallet kanske för att kombattanterna belyser hur svårt det är att övertyga faktaresistens med enbart vetenskaplig information. För ärligt talat så är det annars ganska ointressant att en kulturdebattör har haft en lindrig sjukdomsbild efter att ha blivit smittad med covid och därför inte alls är rädd för pandemin och tycker att vi ska strunta i att vaccinera oss helt och hållet. Jag tänker att du har precis klarat dig i en rysk roulett, så köp en lott och hoppas bara på att det kommer ett vaccin mot dumhet också innan du blir smittad nästa gång för då kanske du inte har lika stor tur. Tillsvidare kan du åtminstone avstå din vårdplats då det övervägande är ovaccinerade som behöver intensivvård för covid. I de allra flesta fall alltså fullständigt onödiga patienter med enormt resursbehov som är starkt bidragande till den eskalerande vårdkön.

Demokrati tillåter olika omdömen på gott och ont. De flesta av oss väljer att följa strömmen men ingen kan hindra dig att bryta den, risken är bara att resultatet blir väldigt mörkt.

Leif Helge

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.