Susanne Sjöstedt: Lätt att skylla på kommunen

Ledare
PUBLICERAD:
Jag följer debatten om spolade isbanor i Karlskoga på insändarsidorna och kan inte låta bli att roas av hur kommunledningar i alla landets kommuner genom åren alltmer desperat lägger energi och pengar på att hitta på nåt ”kul” för kommunmedborgarna på det största torget i respektive stad.

Googla ”levande mötesplats” och förundras över hur många kommuner som vill konstruera folkligt intresse för en bit mark de flesta av oss mest av allt ser som en passage mellan butiker. På sin höjd en plats man sätter sig med en glass under sommarmånaderna.

Är det inte statyer som ska slås upp så är det fontäner. Är det inte marknadsstånd så är det minigolf eller boulebanor. Är det inte schack med gigantiska schackpjäser är det hinderbana för barn som ska smällas upp.

Det är speakers corner och blommor och bänkar och en offentlig toalett – som folk sedan skriver insändare om blivit tillhåll för stans lite sjaskigare klientel och är förresten inte FEM kronor väldigt mycket pengar för att gå på toa?

Allt detta hör till att försöka levandegöra offentliga platser, antar jag. Och precis nu är det som isbana torget i Karlskoga levandegörs. För en hyggligt hög summa pengar och till förtret för vissa som undrar varför kommunen väljer en plats där få barn bor och rör sig.

Vore det inte bättre med isbanor i bostadsområden, i närheten av skolor, undrar man i insändare. Det är det förstås.

Det var på Sahara i Baggängen jag bör ha tagit mina första skridande steg på is, eftersom förskolan låg precis i hörnet av planen. Det var på Stråvallen vi hade utegympa på isen alla vintrar i första till sjätte klass. Pulkabackar och isbanor fanns överallt.

När jag tittar på Karlskoga kommuns hemsida nu inser jag med förskräckelse att isbanan på torget är en av bara två utomhusisbanor i kommunen. På Nobelhallens och B-hallens inomhusis får allmänheten åka några timmar per dag. Men utanför vanlig arbetstid, då man kan anta att föräldrar har möjlighet att ta med barnen och åka dit, är det bara under 1,5 timme på lördag eftermiddag man är välkommen. Då bara på en av banorna.

Det är begripligt om många föräldrar uppväxta med isbanor över hela stan när de växte upp, tycker det känns både snålt och snöpligt idag.

Det är lätt att skylla på kommunen, men så var det ju det här med klimatet. Spola grusplaner både kors och tvärs hade kommunen nog gärna gjort. Det kostar pengar, visst. Men per bana långt under kostnaden att underhålla torgets isbana.

Men det går ändå inte, det går inte att räkna med att det ska vara tillräckligt kallt tillräckligt länge i Karlskoga längre.

Vi som själva kunde räkna med långa, vita vintrar verkar ha blåst våra barn och barnbarn på chansen att uppleva detsamma. Inte konstigt att de strejkar.

Susanne Sjöstedt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.