Hoppa till huvudinnehållet

Prestigefylld antagning för Max Grahn: ”Ett väldigt svårt beslut”

Publicerad:
Max Grahn, Bofors tennisklubb. Foto: Kajsa Juslin

Max Grahn är antagen till tennisgymnasiet i Lidköping. Han är dock inte säker på hur han ska göra.

– Det är ett så tufft beslut att ta, kommenterar han att som 16-åring lämna allt hemma i Karlskoga.

Max bröt förlustsviten – nya spännande utmaningar i sikte

Boforsspelaren har de senaste åren haft en brant stigande utvecklingskurva och nått många fina resultat, vilket gör att han nu har den här intressanta möjligheten att ta ställning till.

Hur reagerade du när du fick beskedet att du blivit antagen till tennisgymnasiet i Lidköping?

– Jag blev inte jätteförvånad. Jag fick en känsla efter provspelning att jag stod högt i rang hos tränarna. Jag blev såklart glad, det är en bekräftelse på vart jag tagit mig.

Vad talar för att du tackar ja till platsen?

– Att det är en bra möjlighet att kombinera studerandet med tennis. Det kommer finnas bra motstånd, bra tennistränare och bra fystränare. Det är ett väldigt bra alternativ för fortsatt utveckling av min tennis.

Vad är det som talar emot att du tackar ja till platsen?

– Tennisgymnasiet ligger i Lidköping. Ungefär två timmar bort. Det går inte så bra förbindelser mellan Karlskoga och Lidköping. Detta innebär att jag måste flytta hemifrån vid 16 års ålder. Det känns väldigt svårt att lämna allt man kallar ‘’hem’’ bakom sig. All familj, alla vänner och staden jag vuxit upp i. Det är ett så tufft beslut att ta. Jag har blivit väldigt förvånad av hur självklart allt detta verkar vara för andra. Framför allt tennisspelare men också bara folk rent allmänt som tycker att det är helt självklart att jag ska packa väskorna och flytta till en stad som jag knappt varit i. För mig är det inte lika självklart, det är ett väldigt svårt beslut som kommer påverka mig åratal framåt.

Vilka är mer antagna från din kull?

– Jag tror mig ha en bra uppfattning om vilka som kom in. Jag, Arvid Hagejärd och Bruno Johansson. Tjejerna har jag sämre koll på. Jag, Arvid och Bruno är bra vänner genom tennisen. Jag har spelat mycket mot dem och spelat dubbel med båda två. Bruno har jag dessutom tränat med flera dagar i veckan i två års tid. Vi tre är på ungefär samma nivå.

När du var där och ”provspelade”, hur länge var det och vad gjorde du under den tiden där?

– Jag blev inbjuden till en provspelningsdag med de andra som sökt. Vi fick träffa de två tennistränarna och även en fystränare. Det var sex timmar med mest tennis men även fysträning och intervju.

Vet du vilka som det gått bra för inom tennisen som gått i Lidköping tidigare?

– Flera som spelat där har nått nationell elitnivå.

Vet du redan nu vilket program du kommit in på vid sidan av tennisen?

– Nej, det vet jag inte. Det har jag inte sökt ännu. Det står mellan samhällsvetenskapliga programmet eller ekonomiprogrammet men det lutar mer åt ekonomihållet.

Hur känner du: är skolan eller tennisen allra viktigast?

– Skolan utan tvekan. Det är skolan som ger mig en garanterad framtid. Tennisen är bra för mig och min hälsa, den har lärt mig mycket, men när det kommer till att skaffa ett jobb och ha en framtid så är skolan viktigare.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vill i framtiden kunna få ut min kreativitet i företagsdrivande. Drömmen är att driva ett eller flera företag.

Hur många timmar tennis är det på tennisgymnasiet?

– På skoltid cirka tre timmar i veckan och sen har man ju träningar utanför skolan.

Succétävling

Senaste tävlingsinsatsen för Max var Pablo Open i Kristinehamn.

– Då tog jag den stora skalpen att vinna mot min träningskompis Bruno Johansson. Vann den turneringen, dubbeln med Bruno och ytterligare en singelturnering. Allt på en helg.

Bruno Johansson kommer från Kristinehamn.

Med tanke på pandemin blev det sedan inget spel i SALK:s stortävling i Stockholm under mellandagarna.

– Jag vet inte vad som väntar närmast. Det är svårt att blicka framåt med tanke på covid-19.

Ryggproblem

Det finns ytterligare en osäkerhetsfaktor:

– Jag har under längre tid haft stora ryggproblem som hindrat mig från att träna tennis senaste månaden. Jag har växt väldigt mycket senaste året. Just nu ligger jag på 1,91. Vissa muskler hänger inte riktigt med i samma utvecklingsfart. Detta har gett mig en ofta dålig hållning. Med tidigare knäproblem har jag lätt för att böja på ryggen i stället för knäna. Allt detta har lett till en enorm stelhet men även en stor smärta i ryggen. Just nu går jag på behandlingar hos naprapater och osteopater, hemma görs det även mycket rehabträning.

Senast 20 februari ska han lämna besked om han tackar ja till platsen i Lidköping.

Artikeltaggar

Bofors TKMax GrahnTennis

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.