Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasiepejlen hjälper dig att välja rätt program

Publicerad:
En titt i Gymnasiekollen visar att samtliga av de som tog examen på fordons- och transportprogrammet på Möckelngymnasiet 2018 hade arbete ett år efteråt. Foto: Roger Gleisner

En del gymnasieprogram ger inte särskilt stor chans att få jobb, medan andra nästan garanterat leder till anställning. Gymnasiepejlen hjälper högstadieelever att välja program genom att informera om bland annat det.

I Örebroregionen ska cirka 3 300 niondeklassare inom kort välja gymnasieutbildning. De framtida utsikterna på arbetsmarknaden skiljer sig kraftigt åt mellan olika program. Det visar siffror från Ekonomifaktas tjänst Gymnasiepejl. Där redovisas bland annat vilka program som har lett till jobb i störst utsträckning och vilka program som har gett högst medianinkomst, 1 och 3 år efter avslutade gymnasiestudier.

– Det är bra att man som ung har möjlighet att fundera på vad olika val kan leda till. Om man funderar över olika alternativ kan det vara bra att titta på var det finns goda chanser till jobb, eller till vidare studier och därefter jobb eller eget företagande, säger Karl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv i Örebroregionen.

En vinstlott

En del val av gymnasieprogram leder till ökad chans till att få ett jobb direkt efter examen. I Gymnasiepejlen kan man till exempel se att de som tog examen på fordons- och transportprogrammet på Möckelngymnasiet 2018 hade dragit en vinstlott när de valde program. Där hade nämligen samtliga jobb ett år efter examen.

Hulterström påpekar att kravet för att man ska ses som etablerad är att man har en årsinkomst på minst 200 000 kronor och att man inte har varit arbetslös eller studerat under året.

– Det är ganska hårda kriterier för att uppfylla det.

Karl Hulterström konstaterar att det pratas mycket om att det är bra att hålla många dörrar öppna när det gäller att välja gymnasieutbildning. Många unga som vill kunna studera vidare väljer därför bort yrkesprogrammen.

– Men väljer man ett yrkesprogram och väljer till kurser så att man får allmän behörighet, då har man ett yrke direkt när man går ut samtidigt som man har möjlighet att läsa vidare, antingen direkt eller om några år. På så sätt håller man fler dörrar öppna!

Gymnasiepejl bygger på statistik från SCB och presenteras här.

Artikeltaggar

Karl HulterströmKarlskogaMöckelngymnasietSkola och utbildningSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.