Hoppa till huvudinnehållet

Matilda Jonsson trea i legendarens tävling: ”Jag är jättenöjd”

Publicerad:
Matilda Jonsson tillsammans med Meja Örtengren.
Matilda Jonsson tillsammans med Meja Örtengren.

Matilda Jonsson slutade på tredjeplats i en av världens största juniortävlingar, Annika Invitational, som avgjordes i Orlando.

– Det här var den största tävlingen som jag varit på och jag är jättenöjd, säger Degerforstjejen.

Matilda Jonsson kvalade in till stortävlingen i somras och har sett fram emot det här äventyret sedan dess.

– Vi var lite över 50 spelare i startfältet. Världens bästa juniorer från länder som Kanada, USA, Kina och Sverige, berättar hon.

Annika Invitational är golflegendaren Annika Sörenstams tävling. Matilda inledde något nervöst under den första ronden.

– Efter en bra drive så "duffade" jag mitt inspel. Jag började med två raka bogeys. Då tänkte jag att så här får det inte gå. Jag måste göra något åt saken. Jag gjorde två raka birdies och helt plötsligt var man på banan igen, berättar Matilda.

Och fortsätter:

– Det var ganska blåsigt men jag lyckades ändå gå två slag under par den första ronden.

Matilda fortsatte att spela bra golf även under dag nummer två. Inga bogeys och två slag under par blev resultatet. Därmed hade Degerforstjejen tätkänning inför den avslutande dagen.

Och då slog hon till med en riktig superrunda.

"Spela offensivt"

– Det var inte lika blåsigt så det var bara att gasa och spela offensivt. Jag hade några puttar som var väldigt nära att gå i så det hade kunnat bli ett annat resultat. Men jag kom ändå in på sex under par vilket är mitt personbästa på tävling. Det är jag väldigt nöjd över.

Totalt tio under par räckte till en mycket fin tredjeplats, två slag bakom vinnaren Yana Wilson från USA.

– Jag är jättenöjd. Det här var den största tävlingen som jag varit på. Det var coolt, något extra.

– Det är många som har Annika Sörenstam som idol och att bara få vara med i hennes tävling är stort. Sedan hade jag inte världens bästa uppladdning. Jag hade egentligen inga förväntningar eftersom jag varit mycket sjuk under vinterträningen. Nu känns det som att jag är på gång igen.

Matilda, som tar studenten till sommaren, har uppvaktats av flera collegecoacher.

– Innan den här resan hade jag bestämt mig för att stanna i Sverige och kombinera studier med att elitsatsa på en skola i Halmstad. Men nu har jag börjat fundera mer och mer på college i USA. Vi får se lite hur det blir.

Lagtävling i Spanien

Matilda hoppas få ut mer av sin kapacitet under 2022 än förra året.

– Jag var lite för passiv och nervös under förra säsongen. Jag jobbar med en mental coach och måste tro på mig själv. Spela för att det är kul och bara njuta. Jag vill också spela mer offensivt för det är då jag känner mig som bäst.

Härnäst väntar en lagtävling i Spanien i februari.

Hur är det att spela utomlands?

– Det är kul att träffa andra spelare. Hade jag inte kvalificerat mig för Annikas tävling hade jag, till exempel, inte träffat så många från USA. Jag har fått många nya kompisar och alla som var där var glada och njöt av att tävla.

– Men visst blir det en annan sak att tävla mot spelare man inte mött förut. Se hur de hanterar vissa situationer på banan. Jag pratade även med en del om college och fick lite tips. Man får dra nytta av varandras erfarenheter. Det är hur kul som helst.

Artikeltaggar

GolfMatilda Jonsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.