Hoppa till huvudinnehållet

Trafikproblem på E20

Publicerad:
Snö och halka har ställt till det för många trafikanter i Örebro län med omnejd under torsdagen och fredagen.
Snö och halka har ställt till det för många trafikanter i Örebro län med omnejd under torsdagen och fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera olyckor inträffade på de svenska vägarna under torsdagsnatten till följd av halka och svårt väglag.

Trafikverket varnade även under fredagen för halt väglag i Skaraborg samt Örebro och Värmlands län.

Strömavbrott och nedfallna träd under ovädret

Den som planerar att ge sig ut i trafiken under fredagen uppmanas att ta det varligt, på grund av halt väglag.

Gårdagens besvärliga väglag ställde till det på flera håll. Problemen har varit störst i Trafikverkets östra region, dit bland annat Uppsala län, Östergötlands län och Örebro län hör.

Under torsdagen uppstod långa köer på E20 efter att flera lastbilar kört fast i Finneröjdabacken söder om Laxå. Kön sträckte sig flera mil och det var särskilt svårt att komma fram i södergående riktning.

Många bilister uppges ha fastnat i kö på förmiddagen och blivit stående i upp till tolv timmar. Först efter midnatt rapporterade polisen att trafiken börjat rulla igen.

Lastbil på snedden

En lastbil uppges ha fått problem på E20 mellan Mariestad och Laxå på fredagsförmiddagen. Enligt Sveriges Radio gick det att passera, men det uppges vara mycket halt på sträckan.

Vid 09.30 ska lastbilen hamnat snett på vägbanan mellan Finneröjda och Hova i riktning mot Göteborg. Vid 11-tiden var arbetet på platsen avslutat.

På fredagen bärgades även en lastbil som stått stilla på E20 i höjd med Fagerlid gård, strax väster om Hova. Trafiken har reglerats med vakt och lots. Bärgningen beräknades vara avklarad vid 17-tiden.

Flera trafikolyckor

Ytterligare rapporter om trafikolyckor i samband med halka över landet rapporterades under natten och morgonen och på flera håll är det problem i kollektivtrafiken på grund av det hala väglaget.

Natten mot torsdagen drog dessutom ett oväder med kraftig blåst och snöfall fram över delar av landet. Många hushåll drabbades av strömavbrott efter att träd blåst ner över elledningar, bland annat på Gotland, i Värmlands, Jönköpings, Örebro och Gävleborgs län.

Artikeltaggar

Brott & blåljusE20HalkaHovaLastbilarLaxåMariestadÖrebro länSkaraborgSveriges RadioTrafikTrafikolyckorTrafikverketVäderVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.