Hoppa till huvudinnehållet

IVO stänger covidlabb i länet efter misstänkt fusk

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Företaget Novolab i bland annat Örebro har akut fått stänga efter misstankar om fusk.
Företaget Novolab i bland annat Örebro har akut fått stänga efter misstankar om fusk. Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget Novolab har tvingats bomma igen sina corona-mottagningar tillfälligt, bland annat efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kontrollerat företagets verksamhet i Örebro, rapporterar P4 Göteborg.

Granskningen inleddes efter tips från allmänheten och inspektioner gjordes då på flera av Novolab mottagningar i landet.

Företaget måste stänga sina corona-mottagningar akut. Detta efter att Ivo anmärkt på flera mottagningar i Örebro, Göteborg, Älvängen, Lilla Edet, Varberg och Borås.

Enligt IVO har företaget förvarat PCR-prov i kylskåpet tillsammans med mat, på ett provställe ska det ha saknats rinnande vatten så att anställda inte kunde tvätta händerna. Personal som tyckte det räckte att det räckte att föra in pinnen precis innanför näsborren i stället för att rycka upp den ordentligt i näsan. En ansvarig läkare har hänvisat coronasmittade patienter till 1177 utan någon smittspårning och företaget har kommit med provsvar så snabbt att testerna omöjligt kan ha hunnit analyserats och utfört tester på fel sätt.

Avdelningschefen på IVO Daniel Lilja säger till P4 Göteborg att det är möjligt att de som testat sig på Novolab och fått ett negativt provsvar ändå varit smittade och därmed kunnat smitta andra och att det sannolikt inneburit en säkerhetsrisk för patienter och även andras liv och hälsa.

Novolab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och hävdar att att de har åtgärdat de brister som Ivo har anmärkt på.

Artikeltaggar

BoråsGöteborgIvoLilla EdetVarbergVård och omsorgÄlvängenÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.