Hoppa till huvudinnehållet

Nämndordföranden om det överraskande minuset: ”Fruktansvärt”

Publicerad:
Socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V) beskriver att orsakerna till överraskningen i bokslutet är flera.
Socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V) beskriver att orsakerna till överraskningen i bokslutet är flera.

När det nya siffrorna dök upp och differensen var 8 miljoner mot de rapporter man fått, så tyckte inte socialnämndens ordförande i Degerfors det kändes bra. På måndag är nämnden kallad till möte med revisorerna.

– Det kändes fruktansvärt eftersom det hade varit minus 12,4 när vi hade möte i december. Så vi siktade in oss på ett underskott på 12 miljoner att jobba med och att fortsätta verkställa sparförslagen för 2022, som är 8,4 miljoner kronor, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Nu är bokslutet klart och för socialnämnden hamnar underskottet inte riktigt på de 21 miljoner som man trodde, men nära. Det ligger på minus 20,2 miljoner, en differens på nästan 8 miljoner mot tidigare prognos.

– Vi i politiken har fått felaktiga, för låga siffror för verksamhetskostnader, inte minst för institutionsplaceringar. Men det är fler delar i det här, säger Bohlin-Neuman och nämner bland annat vårdnadsöverflyttning av barn, där man inte har fått till sig att det också innebär arvodeskostnader, sedan man tog över familjehemsverksamheten från Karlskoga.

– Vi har ansvar som politiker men vi kan inte agera på siffror som vi inte vet om. Vi undersöker var det felar och någonstans i ekonomistyrningen har det inte blivit rätt.

Fler faktorer

Vi frågar socialnämndens ekonom Sofie Martin om hon har någon förklaring.

– Nej, jag får underlag från förvaltningen som inte stämt. En del är att socialtjänsten övergick till e-fakturering och det har gjort att det kom väldigt mycket fakturor i januari, som är periodiserat och avser föregående år. Det gör en månads mer utfall, alltså 13 månader, och utgör runt 2 miljoner av de här 8 miljonerna. Det är en engångsföreteelse, säger Martin och fortsätter:

– Sen är det som Anita säger, placeringar där man inte sett exakta månadskostnader och vårdnadsöverflyttningar där kommunen betalar ett arvode tills barnet fyller 18 år, fast att familjehemmen tagit över vårdnaden.

Förutom det nämner Martin merkostnader i hemtjänsten, såväl på personal på grund av coronarestriktioner som gett höga sjuklöne- och vikariekostnader, som skyddsmaterial under pandemin.

– Kostnaden för skyddsmaterial och plast har ökat 200 procent under pandemin, det är 400 000 kronor i extrakostnad. Bara plastkostnaderna ligger på 1,3 miljoner kronor förra året, säger Bohlin-Neuman.

Överraskningar

Det är inte första gången socialnämnden kommer med överraskande minussiffror i samband med bokslut. Den stora överraskningen var 2019, vilket Martin tror delvis kom sig av att man utan överlämning bytte kommunledning, som då inte var införstådd med hur det fungerade med bland annat flyktingmedlen. 2020 var däremot prognosen i stort sett hela året på minus 44 miljoner, men landade på minus 45 miljoner.

Även 2021 har inneburit en hel del personalbyten på individ- och familjeomsorgssidan och det kan i sig innebära missar i överläggningar, enligt Martin.

Enligt Bohlin-Neuman ska man nu se över var i kedjan det brustit.

– Sen måste vi titta på rutiner och riktlinjer för olika placeringar och att man följer det och att de är kända. Sen ska vi se an rapporten som KPMG ska ge i februari och vad de ser för förbättringsområden.

Blir det ytterligare besparingar?

– Vi måste se hur vi kan jobba på effektivare sätt, komma igång med öppenvården för ungdomar för prio ett måste vara att hjälpa på hemmaplan, både individen och familjen, för det är där de stora kostnaderna finns och se hur man jobbar i andra kommuner, om vi kan samarbeta, säger Bohlin-Neuman.

Inga snabba åtgärder?

– Det snabba nu är att se var det brustit i ekonomikedjan och tillsätta controller som kan djupdyka i olika ansvarsområden. Enhetschefer har redan satt igång arbete med hur man kan samlokalisera och använda personal bättre och gränsöverskridande.

Det gör väl redan bemanningsenheten och poolen?

– Jo och även de som fått heltid går in där det behövs personal, men vi måste fortsätta att vända på varje sten. Snabba åtgärder och akuta neddragningar kan vara kontraproduktivt, vi måste se över konsekvenser och riskbedöma, annars kan vi få kostnader någon annanstans och bita sig själv i svansen.

Så det här är vad nu säger till revisorerna i mötet på måndag?

– Jag hoppas på en kreativ diskussion där vi får lämna våra synpunkter, som att vi inte fått till oss siffrorna förrän nu och därför inte kunnat sätta ner foten, men vi har dragit igång arbete för att det inte ska hända igen.

Förra ordföranden beviljades inte ansvarsfrihet efter fjolårets underskott, hur tänker du kring det?

– Hade jag vetat om siffrorna tidigare hade jag vidtagit åtgärder. Jag vill inte uttala mig om förre ordföranden, det här får revisionen titta över.

Något beslut om årsbokslutet var det inte i nämnden, endast diskussioner och enligt Bohlin-Neuman var det enighet i att försöka se vad som gått fel och jobba framåt.

Det bekräftar även vice ordföranden Ingela Sundberg (M):

– Jag tycker inte det var nån som skällde mer än någon annan, vi försöker jobba på. Jag tar med mig informationen till mitt parti, som Anita gör till sitt för att diskutera, säger Sundberg.

Minus hundra miljoner på fem år – nu kräver revisorerna svarSocialnämndens minussiffror bakvända och betydligt värre

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanBokslutDegerforsIngela SundbergKPMGPolitikSocialnämnderSofie Martin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.