Morgondagens konstnärer visar upp sina verk på Galleri Maja

Publicerad:
Det är inte lätt när alla verk ska få en plats där de visas på bästa vis. Foto: Helena Lundberg

Elever på bild- och keramikutbildningen vid Karlskoga folkhögskola har gjort sina egna tolkningar av kroppen. I en samlad utställning på Galleri Maja visar de nu upp sina verk.

I Galleri Maja på Karlskoga bibliotek arbetar Malte Söderström och Kerstin Holmström med att hitta rätt vägg- eller golvplats för sina och deras klasskamraters verk.

Det är mycket som ska vägas in när man placerar ut verken och en hel del att tänka på, men det är också sådant som ingår i deras utbildning på Karlskoga folkhögskola.

– Som lärare får man ta ett steg tillbaka. Att lära sig hänga inför en utställning är en del av utbildningen, säger Mickael Hällzon, lärare i bild på folkhögskolan.

Malte Söderström och Kerstin Holmström får goda råd när de behöver av sin lärare Mickael Hällzon.
Malte Söderström och Kerstin Holmström får goda råd när de behöver av sin lärare Mickael Hällzon. Foto: Helena Lundberg

På folkhögskolan går Malte och Kerstin bild- och keramikutbildning, en ettårig utbildning där eleverna förkovrar sig i de båda ämnena oavsett vilken inriktning man hade innan utbildningsstart.

Hällzon och keramikläraren Lia Andersson har de senaste två åren jobbat aktivt med att få in ett miljötänk i utbildningen och arbetar mycket med hur man kan använda mer miljövänliga material och återvinna det som inte förbrukas.

Inflyttade

I målningen övergår man mer och mer till att använda sig av äggtempera istället för akryl och i keramiken återanvänds det som blir över.

– Många uppskattar att vi diskuterar miljön och välkomnar det, säger Hällzon.

Malte är från Örebro och trots den korta pendlingsvägen har han ändå valt att bosätta sig i Karlskoga under utbildningen.

Kerstin hade inte så mycket att välja på när hon tackade ja till utbildningen och flyttade till Karlskoga från Malmö.

– Jag ville göra något kul för mig själv. Min plan är att utbilda mig till lärare sen, men känner att jag kommer ha med mig väldigt mycket från den här utbildningen in i den rollen, säger Kerstin.

Keramikverk varvas med målningar i Galleri Maja.
Keramikverk varvas med målningar i Galleri Maja. Foto: Helena Lundberg

Kroppen som tema

Till utställningen i Galleri Maja, som öppnar på onsdag, har alla kurselever skapat minst ett verk där alla satt sin egen personliga touch. Något som gör utställningen ännu mer spännande.

Utställningen, som fått namnet ”Kroppen - Levande varelse eller ett föremål”, är den första på två år som anordnats utanför skolbyggnaden och första gången på ännu fler år i en kommunal byggnad.

Kroppen är temat för utställningen.
Kroppen är temat för utställningen. Foto: Helena Lundberg

En gång per år

Men om det blir som kultursekreterare Sanna Seppänen önskar så är det knappast den sista.

– Målet är att folkhögskolan ska få ha utställning antingen här eller i Konsthallen minst en gång per år, säger Seppänen.

För Malte och Kerstin är det första utställningen någonsin och de ser fram emot att få visa upp sina och studiekamraternas verk.

– Det är lite nervöst, säger Kerstin.

Malte stämmer in och tillägger:

– Men det känns jättekul.

Utställningen kommer pågå fram till 6 mars.

  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg

Artikeltaggar

Galleri MajaKarlskogaKarlskoga folkhögskolaKonstKonstverk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare