Hoppa till huvudinnehållet

Maria är länets äldsta – fyller 109 år: ”Jag har inga framtidsplaner”

Publicerad:
Maria Larsson i Skottlanda är äldst i Värmland. Hon fyller 109 år i dag.
Maria Larsson i Skottlanda är äldst i Värmland. Hon fyller 109 år i dag. Foto: Joakim Magnusson

Maria Larsson som bor i Skottlanda, fyller 109 år i dag, den 4 februari. Hon är Värmlands äldsta levande person i nuläget.

– Det känns inte så bra att fylla 109 år, säger hon på telefon med en skämtsam röst.

Maria Larsson föddes utanför skånska Broby i februari 1913, som nummer två i en barnaskara på tre. Hon hade en yngre bror, Einar, och en äldre syster, Emma. Skolgången bestod av småskola, folkskola och fortsättningsskola.

När Maria blev äldre turades hon och systern om att vara hemma på gården och hjälpa föräldrarna August och Cecilia. Däremellan jobbade hon som hembiträde. 1945 såg hon som 32-åring en annons i bland annat en kristen ungdomstidning om att man sökte en hushållerska i värmländska Rudskoga och hon bestämde sig för att flytta.

Bröllopsfotot från 1946 på Maria och Gottfrid Larsson.
Bröllopsfotot från 1946 på Maria och Gottfrid Larsson. Foto: Joakim Magnusson

I Rudskoga blev Maria hushållerska hos Gottfrid Larsson i Grunnebacka. Gottfrids far hade just blivit änkeman. Ett år senare blev det bröllop mellan Maria och Gottfrid och hon blev sedan kvar på gården, vackert belägen intill Rudskoga kyrka, ända fram till 2003. Då flyttade Maria till en lägenhet och sedan november 2019 bor hon på äldreboendet i Skottlanda.

Elin Vadman, arbetar som undersköterska på äldreboendet.

– Hon hade kvar lägenheten som var alldeles intill äldreboendet. Maria flyttade först in på prov innan hon bosatte sig permanent. Det är kul att hon är klartänkt och att hon fått bli över 100 år, säger hon.

10:e äldsta

Enligt Birthday.se är Maria Larsson den 10:e äldsta personen i Sverige och äldst i hela Värmland.

När Maria får frågan från NKP vad hon tänker om att hon är äldst i länet svarar hon så här:

– Jag tänker inte på det. Jag vet inte varför jag har blivit det. Jag har levt ett sunt liv och fått hjälpa till på gården. Jag har haft bondgård och jobbat mycket med jordbruket. Det är hälsosamt att arbeta.

Livet på gården var bitvis mödosamt, men också lönsamt. Gudstron har alltid funnits där och söndagar var vilodagen, då fick Maria tid för att ladda upp batterierna och gå till kyrkan.

Innan coronapandemin slog till kom en präst till äldreboendet en gång i månaden och besökte Maria. Eftersom prästen inte kan komma har hon hittat ett annat sätt att utöva sin tro på.

  • Huset i Grunnebacka där hon bodde tills 2004.
    Huset i Grunnebacka där hon bodde tills 2004. Foto: Magnus Carlsson
  • När Maria Larsson fyllde 100 år uppvaktades hon av prästerna Stig Axelsson och Sven Eskils.
    När Maria Larsson fyllde 100 år uppvaktades hon av prästerna Stig Axelsson och Sven Eskils. Foto: Magnus Carlsson
  • Maria Larsson såg till sin lott varje dag så länge hon bodde på gården.
    Maria Larsson såg till sin lott varje dag så länge hon bodde på gården. Foto: "Louise Johansson"

– Jag lyssnar på betraktelser i min andaktsbok och sjunger psalmer tillsammans med dem som besöker mig. Det är svårt för mig att läsa eftersom jag ser dåligt och är blind på vänster öga. Hälsan har blivit sämre och jag känner mig tröttare, säger Maria Larsson.

– Maria har ett gott minne och kan väldigt många psalmer utantill, säger Ingrid Abrahamsson.

Hälsan har försämrats

Som 100-åring kunde Maria fortfarande gå till affären och pyssla om sin kolonilott. Marias hälsa har dock gradvis försämrats. I dag är Maria sängliggande praktiskt taget hela dygnet, utom vid måltiderna och när hon får besök.

– Jag hälsar på Maria så ofta jag kan. Vi har alltid något att prata om när jag kommer. Det är aldrig tråkigt. Maria är intresserad av vad som händer och sker i världen så jag brukar berätta det för henne, säger Ingrid Abrahamsson som har känt Maria i närmare 50 år.

1973 flyttade Ingrid Abrahamsson till Rudskoga och blev granne med Maria och Gottfrid. När Maria och hennes man sålde sitt hus vid Grunnebacka köpte Ingrid Abrahamsson och hennes man det.

– Maria och Gottfrid hade en blomstrande trädgård som vi försöker att vårda, berättar Ingrid.

Firad av många

Maria Larsson fick aldrig några egna barn, men hon har åtta syskonbarn och de flesta bor i södra Sverige. Ett av syskonbarnen som bor i Skåne har åkt upp till Rudskoga för att fira Maria på födelsedagen.

Bilden är tagen när Maria fyllde 106 år.
Bilden är tagen när Maria fyllde 106 år. Foto: Joakim Magnusson

– Syskonbarnen brukar turas om att komma en gång i månaden till Maria. Nu kommer hennes syskonbarn Inga med sin man Birger. Hembygdsföreningen, kyrkan och Nya Kristinehamns-Posten kommer att uppvakta Maria.

– Kristinehamns kommun kommer också uppvakta. Det är väldigt kul och det är speciellt att hon är Värmlands äldsta och det är inte så ofta man får fira och lämna en blomma till någon som blir närmare 110 år, säger Anne-Li Vidén, enhetschef på Rudskoga serviceboende.

På grund av rådande omständigheter med pandemin och Maria Larssons höga ålder har tidningen inte haft möjlighet att träffa henne personligen i år heller, men när vi på NKP pratar med henne i telefon säger hon hur hon ser på det kommande året.

– Jag har inga framtidsplaner. Men jag vill gärna ta promenader med rullstolen och njuta av det varma vädret om jag får leva till sommaren.

Vi hoppas att Maria får en fin födelsedag och hälsar ett stort grattis till 109-åringen.

Artikeltaggar

FödelsedagarKristinehamnMänskligtRudskogaRudskoga servicehemSkottlanda

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.