Insändare: Protestera för klimatets skull i stället

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill se demonstrationer för klimatet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vaccinmotståndare demonstrerar i tusental med plakat som ”Vi kommer att kämpa för våra barns framtid, tro inget annat”, ”Nej till villkorad framtid”.

Det är lockande att låna samma retorik och använda den för ett område med helt annan dignitet: klimatkrisen. I en framtid med +1,5 eller högre global genomsnittstemperatur kommer frihetsgraderna att ha krympt för hur vi kan välja att leva våra liv. I ännu högre utstäckning hur våra barn och kommande släktled kan utforma sina liv. Yttre omständigheter som torka, bränder, översvämningar och extremväder kommer att sätta obönhörliga gränser för vår valfrihet.

När kan 50.000 vaccinmotståndare ersättas av 50.000 klimatbekymrade medborgare? Medborgare som protesterar över att det är väljarvindar snarare än faktisk kunskap som styr partiernas klimatåtgärder. Som protesterar över långsamma och otillräckliga politiska initiativ. Vi behöver politisk enighet, såsom under våren 2020 när pandemin var ett faktum. Tekniken finns, pengarna finns, det är det politiska modet som saknas. Vi väntar otåligt.

Ingalill Ek, miljöaktivist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.