Hoppa till huvudinnehållet

Avtal skrivet: Nu blir det discgolfbana i SJ-gropen

Publicerad:
Degerfors kommun har beviljats Lona-bidrag för att iordningställa SJ-gropen till ett rekreationsområde och nu börjar arbetet med att anlägga en discgolfbana.
Degerfors kommun har beviljats Lona-bidrag för att iordningställa SJ-gropen till ett rekreationsområde och nu börjar arbetet med att anlägga en discgolfbana. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nu är avtal skrivet, en discgolfbana ska byggas i den så kallade SJ-gropen. Där ska på sikt även bli pulkabackar, vindskydd och grillplatser, ett riktigt rekreationsområde ett stenkast från Degerfors centrum.

Det har varit på gång länge, diskussioner har pågått och medborgarförslag lämnats och så småningom ledde det hela till ansökan om Lona-bidrag, lokala naturvårdssatsningar, hos länsstyrelsen.

Det beviljades och efter förenklat upphandlingsförfarande, så skrevs nu i dagarna avtal mellan Degerfors kommun och Heatlands discgolf AB, som ska designa och bygga banan.

250 000 kronor har tagits upp i kommunens fritidsbudget för att möta upp beviljat Lona-bidrag som är på 247 000 kronor.

– Sen är det inte säkert att allt kommer gå åt, men vi har i alla fall tagit upp den summan i budgeten för det här, säger Ulf Jangentorp, fritidschef tillika enhetschef för AME/fälttjänst som också ska involveras i arbetet.

Sandbin

– Men vi kan inte anlägga banan hur som helst. Vår miljöstrateg Malin Björn är med i arbetet, så allt går rätt tillväga och ger utrymme för biologisk mångfald. Det finns bland annat värdefulla sandbin i den här delen av Bossåsen, säger Jangentorp.

Han beskriver hur man tänker utveckla området så att det utöver discgolfbana, eller frisbeegolfbana som det också kallas, ska utvecklas till ett rekreationsområde med grillplatser och vindskydd samt pulkabackar.

– Vi tittar även på fler utvecklingsmöjligheter, som en BMX-bana, så att det här blir ett turistmål, för det är en oas. Jag blev själv förvånad, man trodde inte det fanns ett sånt här område bredvid järnvägen där med olika trädslag och fågelarter, säger Jangentorp efter att ha gått runt i området tillsammans med bolaget som ska anlägga discgolfbanan.

Flerstegsraket

I projektet ska fälttjänst inom AME, arbetsmarknadsenheten, involveras för att bygga vindskydd och röja skog där det behövs för anläggningen.

Ulf Jangentorp säger att projektet i SJ-gropen är en flerstegsraket.
Ulf Jangentorp säger att projektet i SJ-gropen är en flerstegsraket. Foto: Carl Bolinder

Enligt Jangentorp ska också en förening bildas, som kopplas till projektet och där bland andra personerna bakom medborgarförslaget om discgolfbanan finns med.

– Det här är en flerstegsraket, så anläggningen ska kunna bli godkänd för nationella tävlingar inom discgolf, det har de fått med sig i avtalet så däråt ska vi gå. I förlängningen ska även en nybörjarbana anläggas som ska ligga bredvid, säger Jangentorp.

Han säger att det man först vill få klart i år är 18-hålbanan och en driving range, varefter man tänkt fortsätta med nybörjarbanan och andra delar av anläggningen.

Totalt är området 20 hektar och när alla delar i ”flerstegsraketen” är klar ska hela arealen användas.

Nu ska frisbeegolfbana bli av i SJ-gropenFår bidrag men projektet i SJ-gropen får bero en tid

Artikeltaggar

DegerforsDiscgolfDiscgolfbanaFritid och livsstilMalin BjörnNyheterUlf Jangentorp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.