Hoppa till huvudinnehållet

Utmärkning påbörjad och i sommar kommer discgolfbanan stå spelklar

Publicerad:
Heatland Discgolf AB har skrivit avtal med Degerfors kommun om att bygga discgolfbana i SJ-gropen. Michael Bui och Adam Bergstedt har redan varit på plats och börjat reka och märkt ut en del korgplatser i området.
Heatland Discgolf AB har skrivit avtal med Degerfors kommun om att bygga discgolfbana i SJ-gropen. Michael Bui och Adam Bergstedt har redan varit på plats och börjat reka och märkt ut en del korgplatser i området. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Om cirka fem månader ska den stå färdig för spel, discgolfbanan i Degerfors. I helgen var entreprenören som ska designa och bygga den på plats och rekognoserade i SJ-gropen.

Avtal skrivet: Nu blir det discgolfbana i SJ-gropen

Heatland Discgolf AB är den entreprenör om fått uppdraget att designa och bygga banan i SJ-gropen. I helgen gick entreprenören, tillsammans med en kompis att bolla idéer med, runt i området och rekognoserade samt började märka ut korgplatser och var träd behöver fällas eller rensas ur.

Michael Bui, bolagets ägare, berättar att man inledningsvis kommer ägna ett par veckor åt just det arbetet och då där är ganska igenväxt på sina ställen kommer en hel del träd märkas ut för att tas bort. Man gör arbetet i nära samarbete med kommunens miljöstrateg Malin Björn, som ger sina synpunkter på den biologiska mångfalden i gropen så det är fokus även på det.

– Men vi har andra jobb vid sidan av, så det blir mest på helgerna vi kommer vara här, säger Bui.

Från grunden

Det här blir första projektet som Heatland bygger från grunden. Michael Bui är ordförande i Filipstads discgolfklubb och styrelsemedlem i Karlstadsklubben, där han tagit fram och designat många hål.

Michael Bui demonstrerar olika discar i väskan som han bär med sig på rundorna.
Michael Bui demonstrerar olika discar i väskan som han bär med sig på rundorna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men här är det inte bara discgolfbanan som ska byggas utan en hel anläggning och planen är att det ska byggas i en flerstegsraket. Vi börjar med 18-hålsbanan, sen även en driving range där man kan kasta discar, en uppvärmningsyta där man kan träna på puttar, säger Michael Bui och fortsätter:

– Det är även planerat för att bygga parkeringsplatser och eventuellt en klubbstuga med el, vatten och avlopp. Längre fram även en korthålsbana, en niohålsbana i nära anslutning för förstagångsspelare, amatörer och barnfamiljer. Så på sikt blir här en 27-hålsbana. Hela SJ-gropen ska bli ett rekreationsområde, då kommunen har planer på vindskydd, pulkabacke och grillplatser.

Liknar golf

Discgolf är, enligt Michael Bui, en sport som är väldigt lik vanlig golf, då alla regler är liknande.

– Skillnaden är att här kastar man en disc, i folkmun kallat frisbee, mot korgar. Så golfboll och klubba blir en disc och korgen är som golfhålet. Det finns olika discar, precis som klubbor, som midrange, putter, fairway, distance driver och så vidare, säger Bui och visar sin egen discgolfbag där han bär runt på 30-talet olika discar.

Michael Bui visar ett kast och förklarar att discarna har olika egenskaper, precis som klubborna i golf.
Michael Bui visar ett kast och förklarar att discarna har olika egenskaper, precis som klubborna i golf. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Sporten har blivit en riktig pandemisport då den växt flera hundra procent i antalet utövare. I och med att man inte kunnat göra så mycket under pandemin så är discgolf bra, man håller distans och man är ute i naturen, säger Bui och fortsätter:

– Det är en bra utomhusaktivitet och passar verkligen alla, från barn upp till pensionärer, det krävs inte att man är atletisk utan det här är verkligen en sport för alla. Det är också billigt, man kan köpa ett nybörjarpaket med tre discar och börja spela direkt. Banorna är gratis att spela på, majoriteten är kommunalägda. Det finns några privata banor, men de är väldigt få.

Utveckling

Enligt Bui ser man en extrem utveckling inom sporten, det byggs många banor i Sverige.

I Karlskoga finns en niohålsbana och beslut är taget om en 18-hålbana som dock inte börjat byggas ännu.

– Närmast här är Björneborg som precis byggt en ny 18-hålsbana och Kristinehamn som nu bygger sin andra 18-hålsbana, säger Bui.

Adam Bergstedt, som är med och bygger den nya banan i Kristinehamn, är med som ”bollplank” i SJ-gropen i Degerfors.

Ett par timmar

– Hela området är 20 hektar och vi kommer använda oss av större del av ytan. En 18-hålsbana brukar vara nånstans mellan tio och 15 hektar, det beror på hur långa hålen är. På ett par 3-hål är det i snitt 80 meter från utkast till korg, medan en nybörjarbana har 40-50 meter emellan. En mästerskapsbana har över 100 meter emellan, säger Bui.

Par 3 innebär att spelaren ska använda tre kast för att få ner discen i korgen. Allt därutöver ger straffpoäng.

– En sån här bana tar ungefär två timmar att gå. Alltså inte lika lång tid som en golfrunda, utan man kan hinna med en runda efter jobbet, säger Bui och på frågan hur lång tid utöver året man kan spela, svarar kompisen Adam Bergstedt:

– Tills det blir snö och is, men ljuset är förstås också avgörande.

Tanken är att en förening kommer startas i samband med att banan anläggs och den ska driva banan framåt när projektet är färdigt, sköta underhåll och utveckla sporten samt ordna tränings- och tävlingstillfällen.

I helgen gick Michael Bui runt i SJ-gropen och drog upp de första linjerna för banan som ska byggas.
I helgen gick Michael Bui runt i SJ-gropen och drog upp de första linjerna för banan som ska byggas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDiscgolfDiscgolfbanaFritid och livsstilHeatland Discgolf ABMalin BjörnMichael BuiNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.