Hoppa till huvudinnehållet

Alliansen ställde sig bakom nytt antimobbningsprojekt: ”Det här hedrar SD”

Publicerad:
Tony Ring och Patrik Nyström är överens om en ny, bredare satsning mot mobbning i Karlskoga. Foto: Christoffer Tuulik

Sverigedemokraternas ledamotsinitiativ runt en ny antimobbingssatsning fick gehör från Alliansen när det gick upp i kommunstyrelsen.

– Det här är en direkt konsekvens av debatten vi hade i fullmäktige, säger ordförande Tony Ring (M).

SD lobbar för nytt antimobbningsprojekt: ”Nu är det upp till bevis”

Nu är det upp till bevis” sade Sverigedemokraternas gruppledare Patrik Nyström efter att han skickat in initiativet föregående vecka.

Initiativet baserar sig på en satsning för att förebygga mobbning såväl fysiskt som på nätet, där elevvärdar skall installeras på grundskolorna i Karlskoga. I kommunstyrelsen ställde sig Alliansen bakom initiativet medan oppositionen i form av S, V och MP var av annan åsikt.

– Vid debatterna i fullmäktige under förra veckan lyfte samtliga värdet av att bredda kommunens insatser gentemot mobbning och det här är ett projekt som ligger helt i linje med det, säger Nyström och fortsätter:

– Det var inte oväntat att den övriga oppositionen inom politiken bestående av S, V och MP yrkade avslag. De pratar hellre än att själva leverera något konkret i form av förslag och initiativ.

”Direkt konsekvens”

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring gläds åt att ett nytt initiativ tagits fram.

– Det här är en direkt konsekvens av debatten vi hade i fullmäktige. Jag var tydlig i debatten att om det kommer ett riktigt bra förslag så både kan vi ta beslut på att genomföra det samt säkerställa finansieringen. SD kom med ett ledamotsinitiativ som handlar om att det skall finnas fler vuxna i skolan och det är en intressant tanke med elevvärdar som de lyft fram.

Även Ring ställer sig dock, precis som Nyström, frågande till oppositionens inställning.

– De argumenterar genom att säga att de fick ledamotsinitiativet för sent och detta känns aningen suspekt eftersom samtliga partiföreträdare fick förslaget redan i fredags morse. Om du i ditt uppdrag som partiföreträdare eller gruppledare inte informerar din parlamentariska grupp om ärenden och initiativ inför sammanträden, vem skall då göra detta?

– Vår partiföreträdare såg till att alla fick informationen under torsdag kväll och i Alliansen hann vi både diskutera ärendet under den gångna helgen samt ta ställning under vårt förmöte i måndags kväll. Partiföreträdarna är arvoderade för att informera sina grupper och gör man inte det så har man inte gjort sin plikt. Vi hade fyra dagar på oss att förbereda och prata igenom det här och det var mer än nog så detta visar på brist på ansvar och respekt för våra demokratiska processer.

”Ytterst intressant”

Nyström instämmer i en liknande kritik och drar paralleller med situationer i en motsatt politisk riktning.

– Det inte allt för sällan kommer det yrkanden via mail från Socialdemokraterna inför sammanträden och i min roll som gruppledare informerar jag givetvis vår parlamentariska grupp när detta uppstår. Det skall bli ytterst intressant att höra den övriga oppositionen vid kommande fullmäktigesammanträde när de ska tala emot vad de själva sade vid förra sammanträdet.

Ärendet går upp för beslut i fullmäktige i mars månad och initiativet står på egna ben och påverkar inte det redan pågående näthatsprojektet Nätpolarna.

– Nätpolarna påverkas inte det minsta utan nu kan vi göra dessa satsningar parallellt. Nu gör vi en jättesatsning på förebyggande arbete och det här hedrar SD för de vill något och har en idé om vilken inriktning de vill gå. Någonstans i det här borde vi hitta rätt väg, avslutar Ring.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)MobbningPatrik NyströmPolitikSverigedemokraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.