Hoppa till huvudinnehållet

Bilister får testa hållbar pendling i ny kampanj

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Förhoppningen med kampanjen är att få fler att tänka på att det finns fler alternativ för dem som pendlar.
Förhoppningen med kampanjen är att få fler att tänka på att det finns fler alternativ för dem som pendlar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nu kan bilpendlare testa ett hållbarare och nyare sätt att resa med kollektivtrafik med regionens nya kampanj. 40 deltagare kommer att väljas ut för att få låna en vikcykel för att testa fler resealternativ.

I vår kommer utvalda bilpendlare att testa kollektivtrafik i kombination med en vikcykel, helt gratis.

Syftet med kampanjen är att det ska bli enklare och mer attraktivt att åka kollektivtrafik för de som annars kanske väljer bilen istället för bussen, samtidigt som att det är ett bra sätt att få in daglig motion i vardagen.

– Vi människor behöver en halvtimmes motion per dag för hälsans skull, och den som cyklar en del av arbetspendlingen får enklare ihop sina 30 minuter, säger Felicia Elmström, delprojektledare i Fossilfritt 2030– Rena resan, i ett pressmeddelande.

Testresenärer

Det är 40 testresenärer som kommer att få ta del av projektet, i olika perioder. För att bli utvald som en del av projektet behöver man anmäla sig via projektets hemsida, därefter väljs deltagarna ut utifrån olika kriterier. Projektet riktar sig i första hand till länsbor som idag väljer att bilpendla.

Den vikbara cykeln ska göra den enklare för pendlare att använda kollektivtrafiken.
Den vikbara cykeln ska göra den enklare för pendlare att använda kollektivtrafiken.

Resekort i en månad

Utöver lånecykeln erbjuds resenärerna även ett resekort från Länstrafiken som gäller i hela länet i en månad, och kan användas på både tåg och buss.

– Vi på Länstrafiken tycker det här är en bra möjlighet att låta bilen stå och välja cykeln istället. Ibland kan folk behöva något som knuffar dem över tröskeln för att testa på något nytt, och jag hoppas att det här kan bli den knuffen , säger Sandra Lee, sektionschef marknad på Länstrafiken i Örebro län.

Kampanjen drivs av Region Örebro län, som jobbar med olika insatser för att öka hållbarheten i sättet invånarna i östra Mellansverige pendlar.

– Det ska bli väldigt roligt att få testa projektet och visa att det finns fler tidseffektiva resealternativ. Många som har testat att resa kombinerat i andra län fortsätter att resa hållbart, säger Mirja Mattson, projektledare för Fossilfritt – 2030 Rena Resan på Region Örebro län.

Projektet får ekonomiskt stöd av bland annat den Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Örebro län, Örebro kommun, länsstyrelsen i Örebro län, Örebro universitet, Karlskoga och Kumla kommun.

Artikeltaggar

HållbarhetLänstrafikenMiljöPendlingRegion Örebro länTransportÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.