Hoppa till huvudinnehållet

Jubileum hyllas med bastudag och Gôttô-kioski

Publicerad:
Karlskoga firar 10 år som finskt förvaltningsområde.
Karlskoga firar 10 år som finskt förvaltningsområde.

2022 är det tio år sedan som Karlskoga kommun blev ett finskt förvaltningsområde. Detta firas med olika aktiviteter som kan knytas till finsk kultur, språk och seder.

Det har gått tio år sedan Karlskoga kommun blev finskt förvaltningsområde.

Karlskogas vårdboenden planerar att uppmärksamma jubileumsåret.

– Vi kommer fira Sverigefinländska hyresgästerna extra mycket i år, säger Nina Bäckman, aktivitetssamordnare i Karlskoga kommun, och fortsätter:

– I syfte att sprida kunskap kring våra minoritetsgrupper så kommer samtliga vårdboenden delta i flera event och firanden.

För de flesta av eventen har man utsett två vårdboenden, Lötängen och Skranta, som värdar och dit kommer övriga vårdboenden bli inbjudna.

”Heja Finland”

Man kommer också starta upp en grupp på Lötängen och en på Skranta som kommer gå under namnet ”Heja Finland”.

Tanken är att boende med finskt ursprung ska träffas kontinuerligt under året för att prata seder, traditioner, finsk kultur och dela livsberättelser. Finsktalande personal kommer leda gruppen gällande teman och aktiviteter.

Den 24 februari på Sverigefinnarnas dag och på självständighetsdagen den 6 december kommer man pynta kommunens samtliga trettiosex enheter i vitt och blått och duka extra fint. Dagen till ära kommer dessutom Mårbackaköket att laga finska måltider åt de boende.

Bastudag

I samband med den nationella bastudagen den 11 juni kommer man ha en festivalvecka på kommunens vårdboenden, med finskt tema förstås.

Under festivalveckan kommer de boende erbjudas musikunderhållning, folkdans, mat och fika.

Men även utanför kommunens vårdboenden kommer bastudagen att uppmärksammas så andra Sverigefinnar i kommunen kan delta i festligheterna.

På torget kommer en uppblåsbar bastu att finnas och det kommer erbjudas folkdans och finsk musik.

Som planerna ser ut nu kommer bastun efter torget flyttas till Lötängen så att de boende som vill får prova.

Nina Bäckman, aktivitetssamordnare, tillsammans med minoritetsstrategen kommer samordna de olika aktiviterna under året.
Nina Bäckman, aktivitetssamordnare, tillsammans med minoritetsstrategen kommer samordna de olika aktiviterna under året. Foto: Helena Lundberg

Egen kiosk

Finska förvaltningen har gått in och sponsrat med bygget av en godisvagn, eller för att vara korrekt har vagnen fått namnet Gôttô-kioski, på Lötängen.

Vagnen ska fyllas med både svenska och finska godsaker och åka runt på enheterna så att de boende ska kunna köpa sig det godis man gillar. Tanken är att vagnen ska vara ”självförsörjande”.

På Skranta har man redan en sådan vagn där sortimentet ska utökas med fler finska produkter.

Lära sig språket

Under jubileumsåret kommer man inte enbart se över utbudet av aktiviteter och mat från finska kulturen för de boende.

För personalen kommer man erbjuda att lära sig finska för nybörjare via Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Något som gynnar såväl personal som brukare.

De flesta av de planerade aktiviteterna ryms inom den befintliga budgeten. Och för de extra utgifter som tillkommer finansieras av av statsbidraget för finskt förvaltningsområde.

Artikeltaggar

Finskt förvaltningsområdeKarlskogaNina BäckmanSamhälleVårdboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.