Hoppa till huvudinnehållet

Full fart i Konsthallen och i Galleri Maja: ”Nu blommar vi upp”

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Marianne Thelander visar måleri i mars på Galleri Maja.
Marianne Thelander visar måleri i mars på Galleri Maja. Foto: Privat

Under 2022 händer massor av spännande saker både i Karlskoga konsthall och i Galleri Maja, som ligger i biblioteket.

– Det är härligt att komma igång ordentligt, nu blommar vi upp, säger Sanna Seppänen, Kultursekreterare bibliotek och allmänkultur i Karlskoga kommun.

Den 26 februari ställer Ingela Svensson ut i Konsthallen. Hennes utställning beskriver människans inre styrka, men även dess litenhet och utsatthet inför sig själv och omvärlden. Den 13 mars blir det Artist talk med henne och musiker.

– Konceptet bygger på att vi ska lyfta konsten. Jag ställer frågor och konstnären svarar och däremellan blir det musik. Folk längtar redan nu att få komma, de tyckte verkligen om det konceptet. Det blir ett samtal mellan publik, konstnär och musiker. Jag har kollat runt i andra kommunen och det är ingen annan som gör det vi gör idag, det känns jättebra.

Vårsalongen

Den andra april är det dags för den jurybedömda Vårsalongen med Karlskoga konstförening. Hedersutställare är Göran Thunfelt och den pågår till den 23 april.

Kulturskolans konstutställning har vernissage den 7 maj och man kan se deras verk till och med den 22 maj.

Roswitha Gisa Jonsson jobbar med diskborstar.
Roswitha Gisa Jonsson jobbar med diskborstar.

14-19 juni kan man se ”Änglar i mörker”, måleri och installation av Roswitha Gisa Jonsson.

– Hennes utställning är jätteintressant och kommer bli lite annorlunda än vad man är van vid eftersom hon jobbar med - diskborstar. Hon har ställt ut på Liljevachs, det är stort att bli utvald dit. Hon gör fotografier av det också. Det är häftigt att göra ett mönster av diskborstar och några av hennes verk ser ut som altare.

Karlskoga konstförening har sin sommarutställning mellan den 16 och 31 juli.

Hösten startar med en utställning av Vävnätet Dalarna den 13 augusti. Föreningen består av 15 kreativa medlemmar och bildades med syfte att skapa möjligheter för handvävare att marknadsföra sig och sina alster genom utställningar och workshops. Med inspiration från Japan-utbytet och indigofärgningen, arbetar Vävnätet Dalarna vidare med indigo 2020.

– De använder en japansk vävteknik som heter saori. Den tekniken är unik, man väver tyg som används till kläder. Det blir en intressant utställning.

Rehabilitering

16 september är det dags för samlingsutställningen i Konst runt Möckeln och den 15 oktober håller Karlskoga konstföreningen höstutställning.

Jonas Classon visar sina fotografier från den 26 november.

– Han led av psykisk ohälsa i tonåren och under hans rehabilitering tog läkarna med honom ut i naturen. Intresset för fotografering väcktes och han fotograferar fåglar, främst ugglor, och det hjälpte honom i hans rehabilitering. Det är fantastiska bilder, otroligt häftiga.

Även i Galleri Maja i biblioteket händer det saker och hela våren är bokad.

– Nu pågår Karlskoga folkhögskolas elevutställning, en jättefin utställning som man kan se fram till den 6 mars.

Den 17 mars visar Marianne Thelander måleri och från 27 april kan man se digitala verk av Trainstation. Våren avslutas med måleri av Torbjörn Melin och vernissagen är den 15 juni.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga konstföreningKonstMöckelnSanna Seppänen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.