Hoppa till huvudinnehållet

Inte säkra på vad som finns i marken där kemtvätt fanns förr

Publicerad:
Här fanns tidigare kemtvätt, vilket tas upp bland branschklassade objekt i listan på förorenade områden i Degerfors kommun.
Här fanns tidigare kemtvätt, vilket tas upp bland branschklassade objekt i listan på förorenade områden i Degerfors kommun. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Generellt har man bra koll på förorenade områden i Degerfors, enligt bygg- och miljönämndsordföranden, men det finns undantag som togs upp när nu handlingsplan för sådana områden tagits fram. Ett orosmoln är en verksamhet som tidigare funnits i bland annat Jannelundsområdet, där det är ovisst vad som döljer sig under markytan.

Bygg- och miljönämnden antog nyligen en handlingsplan för förorenade områden som beskriver läget och möjliggör en prioritering och ger förutsättningar att arbeta på ett mer strategiskt och systematiskt sätt med dylika områden, inte bara händelsestyrt. Allt för att kommunen ska uppnå det nationella miljökvalitetsmålet ”Giftfri miljö”.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Jennie Karlsson, som utformat planen, skriver i inledningen om hur Degerfors är starkt förknippat med järn- och stålhantering, på olika platser i kommunen, och att en mycket begränsad gruvverksamhet också bedrivits.

Riskklasser

Riskklassningen som gjorts för de förorenade områdena, eller objekten, består av fyra klasser där risk 1 är mycket stor risk. Det finns endast ett sådant objekt i Degerfors, i södra delen av Järnverket.

– Det är syraläckage som lokaliserats just till det området, men Järnverket är länsstyrelsens tillsynsområde, säger Jennie Karlsson.

Även här bakom huset i korsningen Nysundsvägen-Sveagatan fanns tidigare en kemtvätt.
Även här bakom huset i korsningen Nysundsvägen-Sveagatan fanns tidigare en kemtvätt. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vidare finns 8 objekt i riskklass 2 och 17 i riskklass 3 samt 4 i riskklass 4.

Utöver det finns 79 objekt i det som betecknas med bokstaven E och som innebär att de endast är branschklassade.

– Många branschklassade objekt är egentligen ingenting, säger Jennie Karlsson.

Men även om de inte är så förorenade att efterbehandlingsåtgärder krävs så behöver det fastställas genom utvärdering, enligt Karlsson.

Tidigare kemtvätt

– Vi har bra koll på en hel del och har även kunna släppa farhågor, bland annat kring en grönsaksodling som fanns på Degernäs tidigare, men där markprover visat sig att det är inget vi behöver vara rädda för. Sen finns några äldre soptippar som vi behöver hålla koll på, liksom bilskroten i Karlskoga som gränsar mot vår kommun, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (V) och fortsätter:

– Sen finns områden där vi inte har speciellt mycket kunskap. Det har bland annat funnits en kemtvätt i Jannelundsområdet. Vi är inte helt hundra på vad som finns i marken från kemtvätten.

Såväl vid garaget bakom ”hundrametern” som vid gula huset på Herrgårdsgatan fanns kemtvätt förut.
Såväl vid garaget bakom ”hundrametern” som vid gula huset på Herrgårdsgatan fanns kemtvätt förut. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Kemtvättar är en speciell grej som varit på tapeten nu i ett område i Jönköping där det fanns en större kemtvätt och där folk byggt hus för dyra pengar. För några är det så illa så vattnet in till huset blir förorenat bara genom att gå i rören genom marken, föroreningarna tränger in.

– För att överhuvudtaget använda vattnet måste de ha det spolande dygnet om, men som tur är har kommunen där gått med på att de inte behöver betala vattenräkningen. Men det är osäljbara villor och det pågår diskussion om kommunen ska gå in och lösa in dem, men där är man inte idag, säger Holm.

Lösningsmedel

På området i Jönköping, som Holm refererar till, fanns en kemtvätt fram till på 1970-talet och marken är förorenad med det klorerade lösningsmedlet tetrakloreten, som man använde i tvätten, enligt uppgifter hos Jönköpings kommun. Då tetrakloreten är tyngre än vatten har det sjunkit ner i marken och ångor från det sprids i jordens porluft och in i dricksvattenledningar.

I handlingar kring miljögifterna i nämnda område, kan man läsa att inlösen av hus kan bli aktuellt i en framtida sanering.

– Vi vill absolut undvika att få en liknande utveckling här i Degerfors, säger Holm.

På länsstyrelsens karta över förorenade områden finns kemtvättar utmärkta på inte färre än fem platser i centrala Degerfors.

Prioriteringslista

När kemtvättarna var i drift är något eftersökningarna får svara på när man kommer så långt i prioriteringslistan.

– Då får vi börja gräva historiskt, vilken typ av kemtvätt och vilka kemikalier som förekom och om det finns anledning att ta markprover får man göra det för utesluta höga värden. Men det är ett arbete för framtiden, nu har vi tagit fram en handlingsplan att börja jobba efter, säger Jennie Karlsson.

Bygg- och miljönämndens ordförande i Degerfors, Torbjörn Holm (V).
Bygg- och miljönämndens ordförande i Degerfors, Torbjörn Holm (V). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Klassningen som länsstyrelsen gjorde är ett arbete som pågått under lång tid, enligt Karlsson, men när nu behovet av åtgärder ska bedömas i kommunen ska man göra det efter en prioriteringslista där riskklass 1 och 2 är först på listan.

Det låter som ett över tid utdraget arbete, är det inte mer akut om det exempelvis finns risk för farliga ämnen i dricksvattnet?

– Vi har koll på dricksvattnet och tar prover regelbundet, inte bara på bakterier utan också olika typer av föroreningar och vi har väldigt bra vatten i kommunen, säger Karlsson.

Handlingsplanen antogs av nämnden.

Vid det här huset på Medborgargatan låg också en kemtvätt och det är en av fem i centrala Degerfors som finns med i kartläggningen.
Vid det här huset på Medborgargatan låg också en kemtvätt och det är en av fem i centrala Degerfors som finns med i kartläggningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenDegerforsFöroreningarJennie KarlssonKemtvättLänsstyrelsenPolitikTorbjörn Holm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.