Hoppa till huvudinnehållet

Elitfotboll 17 år efter debuten i RIK: ”Det har alltid funnits en liten strävan”

Publicerad:
Efter sju raka säsonger i division 1 ser Hanna Sahlén, här till höger om Amanda Jansson, nu fram emot spel i elitettan 2022.
Efter sju raka säsonger i division 1 ser Hanna Sahlén, här till höger om Amanda Jansson, nu fram emot spel i elitettan 2022. Foto: Dennis Pavlovic

Hanna Sahlén debuterade för RIK året hon fyllde 14. Nu ska hon, 31 år gammal i sommar, spela elitfotboll för första gången.

– Spela i elitettan innan man lägger skorna på hyllan, i näst högsta serien... Det känns mäktigt faktiskt, säger mittbacksklippan.

Elitettan nästa för RIK Karlskoga: ”Tycker det är värt att ta chansen”

Hanna Sahlén orsakade sin allra första straff i karriären 13 november förra året.

Den kom 78 minuter in i första kvalmatchen mot Bergdalen och vare sig RIK:s protester eller besvikelsen Sahlén kände hjälpte mot domslutet.

– Jag förstod inte. Bollen kom från min egen fot, då ska det inte vara straff, och den träffade bröstet också. Domaren sa att den kom från en svart spelare och att den tog på min hand.

Hur länge satt besvikelsen i?

– Tills i går.

Hon brister ut i skratt, men menar allvar.

– Jag har ändå haft det lite på känn... ”Kommer dom tacka nej? Kommer dom tacka nej?”. Jag hoppades in i det sista.

”Känns fantastiskt”

Sahlén blev, som utlånad forward från Bråten, målskytt två minuter in i RIK-debuten 2005.

17 år senare ser hon nu fram emot att få spela på elitfotboll för första gången.

– Det är kul att få göra det någon gång i livet. Det har alltid funnits en liten strävan så. Att spela så högt upp som möjligt, att testa. Det är här hjärtat finns. Att få göra det med RIK känns fantastiskt.

Hur har det sett ut med anbud från elitettan för dig genom åren?

– Det har varit lite snack någon gång, men det är som jag har pratat med flera andra om... Man ser att hon har barn och ”då kan hon inte flytta på sig”. Jag tror det kan stänga vägen, men så är det att spela fotboll som kvinna.

Ett en dag nå elitettan med RIK... Har det varit en drivkraft, en anledning till att du har fortsatt i alla år?

– Så är det absolut. Vi har varit nära några gånger och man har känt ”någon gång måste det nå ända fram”. Nu gjorde det det även fast det inte gick som vi ville i kvalet.

RIK tog en poäng på två matcher i kvalet och erbjöds tack vare det gratisplatsen i elitettan som bästa grupptrea efter Moröns avhopp.

– Hade vi förlorat kvalmatcherna med 0–6... Då hade jag inte suttit på mötet i går och sagt ”det är klart att vi ska ta chansen”.

Sahlén har en nära relation med McKenna Meuer och Rebekah O'Brien – två av klubbens tidigare amerikanskor som RIK enligt uppgifter nu har kontaktat i hopp om spetsförstärkning.

Bearbetar du dom nu?

– Så är det, jag håller på, medger Sahlén med ett leende.

– Hon sa det när hon var här och hälsade på, McKenna... Att det hade varit kul att spela här igen om vi gick upp. Jag skrev ”det är bara du kommer nu – vi ska upp”.

Jenny Tropp, RIK:s andra stora trotjänare, A-lagsdebuterade som 13-åring 2008.

Hon minns inte om Hanna Sahlén också spelade den matchen, men har ett tidigare minne.

– Första gången jag träffade Hanna, vill du verkligen veta? Jag stod och duschade, det var på ett utvecklingsläger. ”Kicki” och Gert hade dom på Kilsta på den tiden, säger Tropp.

– På den tiden kunde man låsa in sig själv på Kilsta. Dörrarna till duschen kunde gå i baklås, låsen var på utsidan. Hanna var inte heller jättegammal, men spelade i A-laget och var med som ledare. Hon sparkade ett hål i en dörr så att vi kunde ta oss ut.

”För tunn trupp”

Nu ser Tropp fram emot att få fortsätta den gemensamma fotbollsresan med Sahlén upp i elitettan.

– För mig fanns inga tveksamheter. Det blir mer bollande med livet, men för mig... Egocentriskt är det kanske min sista chans att få prova på det här. Att få göra det med RIK är dubbel glädje, säger mittfältskämpen.

– Hur vi spelade i kvalet och hur nära vi var... Att då motivera sig till att försöka vinna division 1 igen – om klubben hade sagt nej... Det hade varit tuffare.

RIK har, som konstaterat, 14 spelare på kontrakt med 40 dagar till elitettanpremiären.

– Vi måste fortsätta bygga, både bredda och spetsa. Men det hade vi behövt göra även om vi hade spelat i division 1. Vi har en för tunn trupp, säger Tropp.

– Vi kommer kanske inte vara där vi vill vara i första seriematchen, men jag tycker inte att man ska stirra sig blind på den. Vi är ödmjuka, men nykomlingar har varit ”underdogs” tidigare och klarat det. Varför skulle inte vi kunna klara det?

Därför tycker jag att RIK Karlskoga ska tacka nej till elitettan
Jenny Tropp och Amanda Jansson efter seriesegern 2021. En serieseger som ledde till kvalet som – till slut, efter en friplats – tog RIK till elitettan.
Jenny Tropp och Amanda Jansson efter seriesegern 2021. En serieseger som ledde till kvalet som – till slut, efter en friplats – tog RIK till elitettan. Foto: Tomas Nilsson

Artikeltaggar

FotbollHanna SahlénJenny TroppKarlskogaKilsta IPRIK Karlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.