Hoppa till huvudinnehållet

Övervikt i tonåren ökade risk för svår covid

Publicerad:
Män med övervikt när de mönstrade i tonåren hade ökad risk att få svår covid-19, visar en stor svensk studie. Arkivbild.
Män med övervikt när de mönstrade i tonåren hade ökad risk att få svår covid-19, visar en stor svensk studie. Arkivbild. Foto: NTB / TT

Män som varit överviktiga i de sena tonåren hade ökad risk att drabbas av svår covid-19. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, där data från mönstring inför värnplikt jämförts med register från sjukvården.

Studien använde data om 1,5 miljoner svenska män som mönstrade under åren 1969–2005. De delades in i sex grupper, beroende på BMI.

Ju högre BMI man hade vid mönstringen, desto större var risken att behöva sjukhusvård för covid-19.

Gruppen med högst BMI, 30 och där över, hade mer än dubbelt så stor risk att behöva intensivvård, jämfört med gruppen med näst lägst BMI.

"Ett högt BMI i tonåren kvarstod dessutom i medelåldern, vilket är en trend som även andra studier har visat", säger Josefina Robertsson, forskare på Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studiens resultat, som presenterats i tidskriften Obesity, är inte oväntat. Men det har saknats forskning om stora grupper av människor som haft övervikt tidigt i livet.

Övervikt försämrar kroppens immunförsvar, och ökar risken för att bli allvarligt sjuk om man drabbas av en infektion.

"Därför är det viktigt med förebyggande insatser mot övervikt redan i unga år, inte minst inför kommande virala pandemier" säger Josefina Robertsson.

Micke Larsson / TT

Fakta: BMI

Fakta: BMI

Kroppsmasseindex, eller "body mass index" (BMI), är ett mått på förhållandet mellan kroppslängd och vikt som har tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO).

Det ger en grov bild av en vuxen människas viktstatus.

BMI räknas ut genom att dividera kroppsvikten (kilogram) med kroppslängden (meter) i kvadrat.

Undervikt: BMI under 18,5.

Normalvikt: BMI 18,5–24,9.

Övervikt: BMI 25–29,9.

Fetma: BMI 30–39,9.

Grav fetma: BMI 40 eller högre.

BMI tar inte hänsyn till hur stor del av kroppsvikten som utgörs av muskler respektive fett, eller hur fettet är fördelat i kroppen.

Artikeltaggar

BMICoronavirusetMotion och hälsaÖverviktSverigeTeknik och vetenskapVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.